Între 8 martie şi 8 aprilie, 4.750 de persoane au murit dintre cei aproximativ 50.000 de rezidenţi ai centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice din regiunea Madrid, cea mai afectată de pandemie în Spania, a afirmat purtătorul de cuvânt al regiunii, Ignacio Aguado, într-o conferinţă de presă.
Dintre acestea, "781 sunt decese confirmate de COVID-19 şi 3.479 sunt cazuri de persoane decedate care prezentau simptome ale bolii provocate de coronavirus, fără să fie însă confirmate de vreun test", a precizat el.
"Cifrele sunt mult mai ridicate ca pentru o lună obişnuită", a recunoscut purtătorul de cuvânt al guvernului regional, în timp ce în Spania este tot mai contestat numărul deceselor cauzate de pandemie, bănuit că a fost subestimat.
Spania este a doua ţară din lume ca pierderi de vieţi omeneşti, cu 14.555 de decese înregistrate potrivit bilanţului raportat miercuri, dar totalul ar putea fi mai mare, pentru că au fost luate în calcul numai persoanele decedate anterior diagnosticate oficial cu COVID-19.
Această metodă de calcul exclude numeroase persoane decedate în timp ce prezentau simptome ale bolii dar fără să fie supuse unui test, în contextul penuriei de kituri de testare.
Potrivit datelor comunicate de mai multe regiuni, o parte importantă a acestor morţi neluate în calcul ar putea proveni din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.
Mortalitatea ridicată din aceste aziluri de bătrâni, uneori cu zeci de decese în acelaşi loc, a stârnit o vie emoţie în Spania.
Militarii trimişi pentru a dezinfecta azilurile respective au descoperit în unele cazuri "persoane în vârstă complet abandonate, unele moarte în patul lor", a făcut cunoscut ministra apărării, Margarita Robles.
Mai multe anchete judiciare au fost deschise, scrie France Presse.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News