Cunoașterea acestor trucuri vă poate ajuta să economisiți timp și, de asemenea, să economisiți resurse fizice pe care le puteți consuma pentru alte activități mai plăcute.
Spălarea vaselor trebuie să se facă în ordine - cănile și paharele ar trebui să înceapă mai întâi, farfuriile apoi, iar obiectele voluminoase, cum ar fi oalele și tigăile, la final. Acest lucru se întâmplă chiar și în grădinițe, unde numărul de căni și farfurii murdare tinde să fie infinit.
Treceți la treabă ca de obicei, chiar dacă nu vă simțiți ca atare. Este mult mai ușor să freci resturile de mâncare dacă nu sunt prea lipicioase și încăpățânate.
Și dacă trebuie să plecați în grabă, nu lăsați vasele murdare în chiuvetă. În schimb, astupați chiuveta și umpleți-o cu apă și praf de muștar. După o astfel de "baie", orice murdărie poate fi curățată printr-o simplă mișcare a mâinii.
În cazul în care apa caldă a fost brusc oprită sau ați rămas fără lichid de spălat vase, un săpun de uz casnic obișnuit va fi de ajuns.
Acest produs luptă bine împotriva grăsimii chiar și în apa înghețată. Eficacitatea săpunului la spălarea suprafețelor grase poate fi sporită prin adăugarea de muștar uscat și oțet.
Nimănui nu-i place să spele vasele. Acesta este un fapt. Dar există câtvea modalități de a accelera procesul și de a-l face puțin mai plăcut.
1. folosiți regula unui singur burete
Atunci când în bucătărie sunt grămezi de vase, scăparea de toată grăsimea și murdăria poate părea o sarcină descurajantă. Încercați să vă ușurați puțin situația cu regula unui singur burete: spălați vasele atât timp cât buretele încă face spumă. Când rămâne fără detergent, luați o pauză și faceți altceva. Secretul este că o rutină împărțită în pași mai mici este mult mai ușor de urmat din punct de vedere psihologic.
2. procurați-vă ustensile de spălat vase frumoase
Spălatul vaselor nu este cea mai inspirată sarcină. Dar să lucrezi cu un burete vechi și urât mirositor, cu un detergent urât mirositor și într-un mediu neatractiv pare și mai puțin atrăgător.
Înconjurați-vă de accesorii frumoase, cum ar fi săpunuri parfumate, dozatoare de lux și perii frumoase, iar perspectiva de a spăla vasele nu va mai fi atât de descurajantă.
3. Luați o pereche de mănuși de cauciuc.
Nu mai fiți Cenușăreasa. Ia-ți o pereche de mănuși de cauciuc care îți păstrează mâinile uscate, le protejează de substanțele chimice și le pot deteriora atunci când speli. Un lux pe care cu siguranță vi-l puteți permite.
4. Economisiți detergentul
În loc să stropiți detergentul direct pe burete, încercați să diluați o cantitate mică de detergent într-un bol cu apă și apoi să umeziți buretele. Acest lucru va reduce semnificativ consumul de detergent.
De asemenea, vasele care nu au fost atinse de carne crudă, ouă sau ulei nu trebuie neapărat să fie spălate cu apă și săpun. De multe ori este suficientă o clătire.
Alimentele arse de pe fundul oalelor și cratițelor sunt cel mai mare coșmar al oricărei mașini de spălat vase. Iată câteva sfaturi pentru a face munca mai ușoară și mai rapidă.
Puneți o cratiță goală, murdară, pe aragaz și dați focul la maxim. După un timp, aruncați apă în interiorul recipientului. Dacă picătura sfârâie și se evaporă instantaneu, nu ezitați să turnați după ea un pahar întreg de apă la temperatura camerei. De îndată ce aburul se disipează, frecați fără milă murdăria cu o spatulă de lemn.
Umpleți mașina de spălat vase cu apă, adăugați detergentul și fierbeți timp de 10-20 de minute. După o jumătate de oră, când s-a răcit, se trece la curățarea suprafeței murdare.
6. Nu aglomerați chiuveta
Cu toții am avut experiența ca o farfurie murdară din chiuvetă să se transforme într-o grămadă împuțită de vase. Nu este întotdeauna posibil să se spele totul dintr-o dată, așa că se poate folosi următoarea procedură.
Când aveți primul și destul de adânc concurent pentru curățare (cum ar fi o oală sau un castron mare), umpleți-l cu apă fierbinte și detergent, puneți-l lângă chiuvetă (nu în ea!) și stivuiți în el alte vase murdare.
Astfel, în primul rând, chiuveta va rămâne goală și, în al doilea rând, vasele vor fi pregătite pentru o curățare rapidă. Înmuindu-le în apă caldă, vor fi mai ușor de clătit, veți fi mai puțin tentați să le lăsați în urmă.
7. Nu spălați totul în mașina de spălat vase
Chiar dacă sunteți fericitul posesor al unei mașini de spălat vase, nu puteți evita să spălați vasele în mod tradițional. Cel puțin nu dacă nu doriți să deteriorați ustensilele de bucătărie și aparatele scumpe.
Articole de fierărie. Acestea necesită mult mai multă grijă și atenție.
Cuțite bune. Cuțitele se tocesc mai repede dacă le spălați în mașină, mai degrabă decât manual.
Cristal. Crapă sau se zgârie.
Obiecte din lemn. Se pot deforma.
Articole de gătit antiaderente. Totul depinde de marcă: unele modele pot fi spălate în mașina de spălat vase, altele nu. Dacă nu sunteți sigur, este mai bine să folosiți mâinile de modă veche. În caz contrar, tigăile dvs. riscă să devină neprofesionale.
Articole de gătit din cupru. Își pot schimba culoarea.
Plastic. Excepție fac produsele fabricate din plastic rigid pe care producătorul a indicat că pot fi spălate la mașină.
Farfurii placate cu aur. Spălarea la mașină ar putea strica finisajul nobil.
Vase și farfurii cu etichete pe ele. Acestea se pot desprinde atunci când sunt expuse la căldură și pot bloca mașina de spălat vase.
8. Goliți uscătorul de rufe și mașina de spălat vase în timp util.
Spălarea vaselor murdare este și mai puțin probabilă dacă trebuie să faceți un efort suplimentar pentru a curăța și aranja lotul anterior. Deci, chiar înainte ca cina să fie gata, asigurați-vă că uscătorul are suficient spațiu și că mașina de spălat vase este liberă.
9. Ascultați ceva plăcut sau distractiv
În loc să suferiți deasupra chiuvetei, făcând mental o listă de lucruri de făcut pentru săptămâna următoare, puneți muzica preferată, radioul sau un podcast amuzant. Timpul va trece repede.
10. Meditați
Nu prea avem timp să fim singuri cu noi înșine. Așa că expirați, relaxați-vă și permiteți-vă să nu vă gândiți la nimic. Nici măcar vasele murdare. Doar spală, spală..
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News