Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șoșoacă și Simion, în presa spaniolă: "AUR-Partid ultranaţionalist încurajat de preoţi radicali, apărut de nicăieri. Este a patra forţă politică din România"
WhatsApp
Un partid anti-establishment și ultranaţionalist, încurajat de preoți ortodocși radicali şi foşti militari, intră în Parlament ca a patra forță în România, scrie cotidianul spaniol El Pais. 

"Până la alegerile generale din 6 decembrie în România - pe care le-au câștigat social-democrații - puțini auziseră de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). În acea noapte, acest partid de extremă dreaptă a nedumerit opinia publică apărând de nicăieri - a fost fondat acum un an - să se strecoare ca a patra formațiune politică din Parlament, după ce a obținut mai mult de 9% din voturi (jumătate de milion a buletinelor de vot)", mai scrie aceeaşi sursă.

„Vom începe o revoluție conservatoare”, a proclamat Claudiu Târziu, 47 de ani, co-președinte al AUR - pe care îl descrie ca o formațiune „antisistem” - după ce a aflat rezultatele la alegerile în care participarea abia a atins 32%, cea mai mică de la căderea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu în urmă cu 31 de ani.

 

AUR, a patra forţă politică în România

 

Această abținere, fără îndoială, a facilitat apariția AUR în spectrul politic cu valori tradiționale de familie, patrie, credință creștină și libertate. „Până acum, România post-comunistă nu a avut un adevărat partid conservator”, critică Târziu, referindu-se la Partidul Național Liberal (PNL), care a ajuns pe locul doi la alegerile legislative (25,2%), în spatele victoriei Partidului Social Democrat (PSD) ), care a totalizat 28,9%. În ciuda rezultatelor, țara va fi în cele din urmă guvernată de o coaliție de centru-dreapta (alianța centristă USR-PLUS și partidul minoritar maghiar, UDMR), coaliţie condusă de premierul Florin Cîțu (PNL).

În ceea ce privește creșterea AUR, România a fost până acum una dintre puținele țări din UE care nu au avut o forță politică de extremă dreaptă cu reprezentare parlamentară. Instruirea a fost impusă în unele zone rurale din est. Cu toate acestea, cea mai mare surpriză a avut loc în Italia, unde a fost prima alegere a diasporenilor și a devenit a doua forță cea mai votată din Spania, unde are 35 de sucursale răspândite pe întreg teritoriul, potrivit partidului însuși. „Va trebui să ne obișnuim cu această ultra-formație; va rezista, deoarece este singurul partid antisistem pe care va cădea nemulțumirea societății ”, spune Gelu Duminică, sociolog la Universitatea din București.

Cu un buget redus de un sfert de milion de euro, liderii săi au planificat o campanie câștigătoare: au mers cu un autocar în principalele piețe ale celor mai defavorizate orașe pentru a transmite mesajul „mântuirii politice”; și au lansat o campanie agresivă pe Facebook cu teorii ale conspirației cu privire la măsurile restrictive luate de guvernul anterior pentru a combate răspândirea Covid-19, o boală care a luat viața a 15.469 de persoane din România și a infectat 623.066, potrivit Grupului de Comunicare Strategică din România.

 

"Partid ultranaţionalist susţinut de preoţi radicali şi militari"

 

Într-o țară în care Biserica Ortodoxă și Forțele Armate se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor, AUR a reușit, de asemenea, să mobilizeze cuibul preoților ortodocși radicali care au negat pandemia, care au răspândit înșelăciuni cu privire la Bill Gates, pe care l-au acuzat că vor să implanteze un microcip cu vaccinul împotriva Covid-19, dar și foștilor comandanți ai armatei. Au făcut acest lucru cu discursuri care aminteau de narațiunea rusă: naționalism, homofobie, xenofobie, creștinism ortodox și suveranitate. „Ne denumesc o creație a Rusiei, a serviciilor secrete ale României și chiar a trumpiștilor; nimic nu este adevărat ”, spune Târziu.

În timpul pandemiei, AUR a organizat mari proteste împotriva utilizării măștilor tocmai în zonele în care predomină deziluzia față de principalele partide ale țării. Guvernul liberal anterior s-a concentrat pe sprijinirea companiilor mari și a investitorilor mai mult decât a micilor antreprenori. „PNL a reacționat într-un mod haotic când și-a dat seama că a căzut în urne. A deschis piețe, astfel încât fermierii cu venituri modeste care câștigă în weekend nu au fost tentați să voteze pentru AUR. Dar a întârziat ”, explică Duminică.

Deși Târziu, care a lucrat ca jurnalist în diferite mass-media naționale, afirmă că acestea au fost doar demonstrații în favoarea libertății de alegere de a purta măști, Sorin Lavric, președintele senatului intern al AUR - o instituție endogamă și apropiată fașcismului care imită fostele partide legionare din extrema dreaptă a anilor 1930 în România -, el a declarat chiar că măștile sunt „inutile”, „mutilante” și „un semn de ascultare”. Sociologul Duminică explică faptul că cetățenii „și-au pierdut încrederea” în liderii tradiționali și se simt „abandonați”, așa că „și-au căutat în AUR salvatorii”.

 

Pentru ce militează reprezentanţii AUR

 

Această ascensiune a extremei drepte a trecut complet neobservată de mass-media, absorbită de pandemie, lupte politice și corupție care continuă să cântărească asupra uneia dintre cele mai slabe economii din Uniunea Europeană. 

De fapt, un om care a votat pentru AUR și care preferă să rămână anonim acum regretă alegerea sa și critică lipsa de informații despre ultra-formațiunea.

Liderii de extremă dreaptă sunt ostili în mod deschis căsătoriei între persoane de același sex, drepturilor la avort și UE. De asemenea, aceștia se opun minorității maghiare și pledează pentru reunificarea cu Republica Moldova.

În ciuda euroscepticismului său vizibil, Târziu dezvăluie că AUR intenționează să se alăture Grupului conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR) din Parlamentul European, care găzduiește VOX, Frații Italiei și Legea și Justiția poloneze. (PiS), printre altele.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel