Noi evenimente extreme din Antarctica, cum ar fi valurile de căldură oceanice sau pierderea gheții, vor fi „practic sigure” pe măsură ce planeta se va încălzi din cauza crizei climatice, spune un studiu al Universității din Exeter (Anglia) publicat în jurnalul Frontiers in Environmental. Oamenii de știință de la această prestigioasă instituție academică avertizează că aceste cazuri extreme de pe continentul înghețat pot fi vârful aisbergului a ceea ce se va întâmpla în viitor.
În efectuarea cercetării, au fost analizate dovezile pentru evenimente extreme din Antarctica și Oceanul de Sud , inclusiv clima, gheața, temperatura oceanelor, platformele de gheață și biodiversitatea pe uscat și pe mare.
Astfel, experții au ajuns la concluzia că mediile fragile din Antarctica „pot fi supuse stresului și daunelor considerabile în următorii ani și decenii”, motiv pentru care solicită acțiuni politice urgente pentru a le proteja, scrie 20minutos.es.
„Schimbarea în Antarctica are implicații globale”, a spus autorul principal al studiului Martin Siegert, de la Universitatea din Exeter. În plus, el a asigurat că „dacă Antarctica s-ar topi complet, ar însemna sfârșitul lumii pe care o cunoaștem”. „Nivelul mării ar crește cu aproape 60 de metri și sute de orașe ar fi sub apă, iar temperatura globală ar crește”, a adăugat el.
„Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la zero este cea mai bună speranță a noastră pentru conservarea Antarcticii, iar acest lucru trebuie să fie important pentru toate țările și indivizii”, i-a avertizat cercetătorul pe liderii țărilor din lume.
În plus, Siegert a subliniat că schimbările rapide care au loc acum în Antarctica ar putea pune multe țări în încălcarea unui tratat internațional. „Semnatarii Tratatului Antarctic (inclusiv Marea Britanie, SUA, India și China) s-au angajat să păstreze mediul din acest loc îndepărtat și fragil. Națiunile trebuie să înțeleagă că, dacă vor continua să exploreze, să extragă și să ardă combustibili fosili oriunde în lume, mediul antarctic va fi din ce în ce mai afectat”, a spus omul de știință.
Potrivit experților, evenimentele extreme pot afecta și biodiversitatea, cum ar fi o scădere a numărului de crustaceelor, ceea ce ar aduce probleme în reproducerea animalelor care depind de acestea.
Un alt expert, Anna Hogg, de la Universitatea din Leeds, a precizat că aceste studii „demonstrează că evenimentele extreme afectează lumea prin ploi abundente și inundații, valuri de căldură și incendii de vegetație, cum ar fi cele văzute în Europa în această vară. Ghețarii antarctici, gheața și ecosistemele naturale sunt afectate de evenimente extreme. Prin urmare, este esențial ca tratatele și politicile internaționale să fie implementate pentru a proteja aceste regiuni frumoase, dar delicate", a subliniat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News