Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
"Sindromul Havana", arma secretă folosită de Kremlin asupra agenți FBI, CIA și oficialilor SUA
WhatsApp
Sindromul Havana trece de la stadiul de speculație sau teorie a conspirației în zona de realitate: boala ar fi provocată de membrii serviciilor secrete din Rusia cu ajutorul unor aparate concepute special în acest sens în laboratoare secrete. 

După o investigație jurnalistică desfășurată pe parcursul unui an, apar noi dovezi care arată că problemele de sănătate inexplicabile suferite de mai mulți diplomați americani ar putea fi rezultatul utilizării armelor cu energie direcționată, posibil de către membrii GRU 29155, o unitate rusă de sabotaj. Simptomele poartă numele de "Sindromul Havana". 

Aceste noi detalii au fost aduse în atenție printr-o investigație realizată de către grupul media The Insider, în colaborare cu emisiunea 60 Minutes de la CBS și revista Der Spiegel. Sindromul a fost denumit "Havana" pentru că în ambasada americană din Cuba au fost identificate primele astfel de cazuri, în 2016. 

Jurnaliștii au descoperit că membrii GRU 29155 - o unitate de sabotaj din cadrul serviciilor de informații militare ale Kremlinului erau prezenți în locațiile unde au avut loc atacurile suspecte împotriva diplomaților americani aflați în străinătate, precum și împotriva familiilor acestora.

Documentele publicate confirmă că aceiași indivizi dezvoltau ceea ce ei numesc „arme acustice”, adică în sens tehnic arme bazate pe utilizarea energiei și a microundelor destinate să atace oamenii. 

Unitatea GRU 29155, în centrul atenției

 

În aceeași Academie Științifică GRU - VMEDA - unde Mishkin (unul dintre cei doi otrăvitori ai lui Skripal) a absolvit și unde lucrează medicul GRU Sergey Chepur și membrul Unității 29155 Kovalchuk, au studiat consecințele „sindromului Havana”, relatează publicația italiană La Stampa. 

Până în prezent, a existat o puternică reticență oficială a SUA de a vorbi despre numeroasele cazuri ale acestei boli în rândul agenților și diplomaților americani - în special despre cei care au desfășurat operațiuni de succes care implică Rusia. Statele Unite au urmărit de asemenea, de multă vreme boala, iar unii dintre oficialii afectați se plâng că au fost lăsați neprotejați mult timp.

O explicație ar putea fi, potrivit unuia dintre autorii acestei investigații (Roman Dobrokhtov - ceilalți sunt Christo Grozev și Michael Weiss), că dezvăluirile ar putea avea un impact foarte mare, deoarece, evident, atacarea fizică a diplomaților și agenților americani echivalează cu un act de război și poate fi considerat casus belli(din latină-"justificarea unui act de război) Și, desigur, există o precauție enormă la Washington în acest sens. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel