Într-un nou episod al scandalului privind acuzațiile de dopaj, Simona Halep, una dintre cele mai iubite jucătoare de tenis din lume, este implicată într-o situație delicată. Agenția Internațională pentru Testarea Substanțelor Interzise în Sport (ITIA) a făcut un anunț ce poate aduce noi lumini asupra cazului.
Românca, în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată din octombrie după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open.
Acuzația suplimentară este separată de cea pentru care este deja suspendată. Programul pașaportului biologic al sportivilor colectează și compară datele biologice pentru a depista discrepanțele în timp care sugerează un posibil dopaj.
Fostul număr unu mondial Halep a fost suspendată anul trecut după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat, un medicament anti-anemie care stimulează producția de globule roșii în organism.
Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), care este responsabilă de testele din cadrul acestui sport, a declarat că va încerca să rezolve ultimul caz cât mai repede posibil, dar nu a precizat cât timp va dura.
Nicole Sapstead, directorul principal al ITIA pentru antidoping, a declarat: "Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate la o situație deja foarte mediatizată. De la începutul acestui proces - și, de fapt, al oricărui alt proces la ITIA - am rămas angajați să ne angajăm cu Simona Halep într-un mod empatic, eficient și în timp util".
Two-time Grand Slam champion Simona Halep has been charged with a second doping offence over "irregularities in her athlete biological passport".
— BBC Sport (@BBCSport) May 19, 2023
More ⬇️ #BBCTennis
Halep, campioana de la Wimbledon 2019, a declarat în octombrie anul trecut că "nu i-a trecut niciodată prin minte" să trișeze și susține că testul eșuat s-a datorat unui supliment "contaminat".
În aprilie, Halep a vorbit pentru prima dată de la suspendarea sa, spunând că este frustrată de timpul necesar pentru rezolvarea cazului, dar ITIA a declarat că "procesul este în curs de desfășurare".
Investigațiile privind testele eșuate de către ITIA sunt adesea un proces complex, cu atât mai mult atunci când o jucătoare neagă că a luat o substanță cu bună știință.
Nu este neobișnuit ca aceste cazuri să dureze mai multe luni pentru a fi rezolvate. În astfel de cazuri, un jucător poate prezenta dovezi care să infirme sau să explice testul eșuat, lucru pe care Halep a susținut că l-a făcut.
Acest lucru ar atrage după sine o investigație și teste suplimentare din partea ITIA, ceea ce ar duce la o nouă prelungire a procesului.
Halep, care se afla pe locul nouă în clasament când a intrat în vigoare interdicția, este una dintre cele mai mediatizate jucătoare de tenis care a picat un test antidoping și cea mai proeminentă de când rusoaica Maria Sharapova, de cinci ori campioană de categorie majoră, a fost interzisă în 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News