"Cadrul nu este reglementat. De exemplu, românii care pleacă prin agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate, aceste agenţii negociază contractul, aceste agenţii trebuie să prezinte către inspectoratele teritoriale de muncă aceste contracte.
Foarte mulţi români nu au plecat prin agenţii de muncă, au plecat pe baza relaţiilor pe care şi le-au dezvoltat în timp cu anumite ferme, cu anumiţi angajatori. Foarte mulţi au mai lucrat in locurile respective. Ei au revenit la muncă pe baza relaţiilor pe care şi le-au construit. Evident, fiecare şi-a mai adus rude pentru că oferta existentă era destul de atractivă.
Era vorba de venituri de două mii euro, condiţii oferite inclusiv de statul german, cum a fost situaţia cu românii care nu au fost plătiţi pentru că angajatorul a intrat în insolvenţă. Legislaţia din Germania stabileşte că în astfel de situaţii, statul german le asigură plata salariilor pe o perioadă de până la trei luni", a declarat premierul Ludovic Orban, la Realitatea PLUS.
Primul-ministru a reiterat ce s-a întâmplat la aeroportul din Cluj, când mii de sezonieri români au luat calea Germaniei pentru a muncii pe plantaţiile de sparanghel.
"Din cauza faptului că plecarea nu a fost semnalată către autorităţi, a fost situaţia din Cluj. Din păcate, presa nu a arătat cum a fost a doua zi la Cluj. În general, toate transporturile au fost asigurate în momentul în care noi am ştiut de aceste deplasări, am asigurat cele mai bune condiţii", a mai spus şeful Guvernului.
Ludovic Orban le aminteşte românilor că au la dispoziţie un număr de telefon unde să sune pentru informaţii.
"La inspecţia de muncă s-a stablit un telefon verde unde toţi românii care vor să plece la muncă în străinătate să fie învăţaţi ce să negocieze, de ce să se asigure, ce condiţii trebuie să îndeplinească contractele de muncă care le sunt puse la dispoziţie. Marea majoritate a angajatorilor, cel puţin din Germania, sunt angajatori fermi, iar relaţiile care există cu angajaţii din România sunt mai vechi şi normal că au căpătat încredere".
Premierul a criticat, din nou, poziţia PSD din ultimele zile cu privire la plecarea românilor în străinătate.
"Suntem membri, stat membru în UE. Noi am aderat la tratatul UE, la principiile care stau la baza UE şi respectăm toate reglementările. Libetatea de mişcare este un principiu fundamental. Cum am putea noi să instituim interdicţii, să le interzicem să muncească în altă ţară când pentru ei e o ocazie de a câştiga venituri mai mari.
Nu înţeleg această campanie şi am spus şi în Parlament: Nu vă e ruşine, domnilor de la PSD?
Voi, din cauza cărora au plecat milioane de români exasperaţi şu lipsiţi de speranţă că România paote reveni la normalitate, acuma începeţi să faceţi propagandă mincinoasă pentru nişte plecări ale câtorva mii de angajaţi români care au mai fost în Germania şi majoritatea au mai fost în perioada guvernărilor pesediste. Nu le-a păsat când au fost diferitele incindente în care au fost implicaţi români ale căror drepturi au fost încălcate.
Ministrul Muncii din Guvernul pe care îl conduc a fost în Germania pentru a verifica la faţa locului şi pentru a interveni pentru respectarea drepturilor cetăţenilor români", a conchis premierul Ludovic Orban.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News