Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serbia a strigat pentru Kovesi: "Nu o dăm pe Laura noastră!": proteste împotriva corupției din Serbia
WhatsApp
Doi procurori adjuncți din Serbia sunt transferați în alte Parchete pentru că au dispus arestări în cadrul anchetei privind corupția din cadrul Companiei de Electricitate din Serbia (EPS). Oamenii protestează sub sloganul "Nu renunțăm la Laura!", cu referire la Laura Kövesi, procurorul român care a devenit șef al EPS. 
"Nu o dăm pe Laura noastră!": proteste împotriva corupției în Serbia cu referire la procurorul român, Laura Kövesi / Foto: Captură video youtube

Ceea ce tocmai s-a încheiat a fost cea de-a treia săptămână de proteste la Belgrad în sprijinul lui Jasmina Paunović și Bojana Savanović, procurori adjuncți la Parchetul din Belgrad.

La sfârșitul lunii februarie, cei doi procurori au dispus primele arestări în cadrul anchetei privind corupția din cadrul Elektroprivreda Srbije (EPS), compania de electricitate din Serbia. A doua zi după arestări, cei doi procurori adjuncți au fost imediat transferați la alte parchete. 

La protest au participat o mie de persoane



Infracțiunile au fost denunțate de un membru al opoziției din parlament. După un prim protest inițial al câtorva lucrători din justiție la 25 februarie, au început să fie organizate proteste la scară mai largă. Cel de-al doilea protest a avut loc la 2 martie în fața clădirii guvernului și apoi s-a mutat în clădirea procuraturii.

La protest, care s-a desfășurat fără incidente, au participat aproximativ o mie de persoane care, pe lângă faptul că și-au manifestat sprijinul pentru cei doi procurori, au formulat cereri specifice, printre care anularea transferului celor doi procurori, demisia lui Nenad Stefanović, procurorul șef responsabil de transfer, și a lui Brankica Marić, adjunctul lui Stefanović, care se ocupă de cazul EPS de la sfârșitul lunii februarie, și, în cele din urmă, demisia procurorului general, Jagorka Dolovac.

Cel de-al treilea protest, din cauza zilei ploioase și a unei acoperiri mediatice mai reduse, a avut loc vineri, 10 martie, și a avut o participare mai ușoară, de câteva sute de persoane. Au fost reiterate cererile de demisie anunțate anterior. În același timp, o altă demonstrație în sprijinul procurorilor adjuncți a avut loc, de asemenea, la Niš.

Sloganul protestului a fost "Nu renunțăm la Laure a noastră!"), cei doi procurori adjuncți au fost redenumiți simbolic "Laure a noastră", cu referire directă la Laura Kövesi, procurorul român care a simbolizat lupta împotriva corupției în România și care a devenit ulterior șefa Parchetului European.

Investigațiile

 

La baza protestelor se află investigațiile privind corupția din cadrul EPS însuși, conform presei străine.

Investigațiile au început în legătură cu o licitație pentru construcția căii ferate de legătură pentru centrala electrică de la Kostolac, lângă Požarevac. În Kostolac, în 2017, un consorțiu condus de filiala sârbă a "Italiana Costruzioni", împreună cu un grup de companii locale conduse de "Bauwesen" din Lazarevac, câștigase contractul pentru construirea unei linii de cale ferată care să lege centrala electrică de gara Stig din apropiere.

Un aspect deosebit de problematic a fost prezența "Bauwesen", o societate care primise numeroase contracte de lucrări publice în ultima vreme, în ciuda faptului că societatea fusese anterior inclusă pe lista neagră pentru o perioadă lungă de timp de către Oficiul pentru Achiziții Publice din Serbia.

Cu toate acestea, lucrările pentru construcția liniei de cale ferată nu au fost niciodată sau doar parțial realizate, dar se bănuiește că acestea au fost plătite în mod regulat de EPS.

 

 

Youtube video image

 

Ancheta a dus la arestarea a șase persoane la 22 februarie

 

Printre cele șase persoane arestate se numărau atât funcționari publici, cât și funcționari ai EPS care ar fi trebuit să supravegheze lucrările, precum și directorii de atunci ai companiilor care au fost contractate pentru a efectua lucrările. Lucrările implicau construirea a aproximativ 20 de kilometri de cale ferată, dar când s-a descoperit că, de fapt, lipseau câțiva kilometri de cale ferată, a fost depusă imediat o plângere și au fost lansate investigații.

Se estimează că această potențială fraudă a cauzat bugetului EPS un prejudiciu de aproximativ 7,5 milioane de dolari. Ancheta este în curs de desfășurare, iar după arestări, Parchetul din Belgrad va audia primii cinci martori în această săptămână.

EPS este o companie de importanță strategică pentru Serbia și, potrivit rapoartelor, ancheta care a început este doar vârful icebergului unor fenomene mult mai ample legate de corupție. 

Transferurile

 

A doua zi după arestări, s-a aflat că cei doi procurori adjuncți care lucrau la cazul EPS și care au ordonat arestările au fost transferați de la departamentul anticorupție la unitatea care se ocupă de infracțiunile comune. Transferul fusese ordonat de procurorul-șef din Belgrad, Nenad Stefanović, care a dispus ca dosarul să fie atribuit adjunctului său, Brankica Marić. Potrivit lui Stefanović, transferul s-a datorat unei rotații anuale normale și faptului că Savanović însăși solicitase transferul cu ceva timp în urmă, lucru pe care Savanović l-a negat categoric.

În ceea ce o privește pe Jasmina Paunović, se pare că transferul a fost o consecință a unui mesaj pe Viber în care aceasta a contestat demersul lui Stefanović.

Transferul a avut loc chiar înainte ca cei doi procurori adjuncți să poată interoga persoanele arestate, care, la rândul lor, au fost interogate de Brankica Marić. Decizia lui Stefanović a provocat numeroase critici și dispute. Stefanović însuși, a cărui carieră a fost surprinzător de rapidă, a fost descris în presă ca fiind un "comisar politic în cadrul procuraturii".

Stefanović a reacționat la critici și atacuri și a susținut că este victima unei campanii mediatice împotriva sa, solicitând intervenția autorităților competente. Însuși președintele Vučić s-a pronunțat în favoarea lui Stefanović, afirmând că împotriva acestuia s-a declanșat un fel de persecuție. Ministerul Justiției, într-o declarație oarecum alambicată, a explicat că decizii precum cea luată de Stefanović făceau parte din atribuțiile procurorului-șef și că atacurile mediatice la adresa Parchetului din Belgrad au fost folosite pentru a discredita activitatea de reformare a sistemului judiciar.

Între timp, a fost înaintată Consiliului Național al Procurorilor o cerere de procedură disciplinară împotriva lui Stefanović pentru subminarea credibilității procuraturii și pentru declarații neadevărate. Cererea a fost trimisă în urmă cu câteva zile, iar cazul este încă în curs de soluționare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel