Noua variantă a virusului SARS-Cov-2 nu este o răceală obișnuită ea poate fi fatală pentru cei nevaccinați. 127 de persoane au fost răpuse de Covid, în ultimele 24 de ore, și peste 10 mii sunt îngrijite în spitale.
„Durerile de gât importante, ulterior a apărut tusea. Soțul și băiatul au avut dureri importante de cap care nu cedau cu tratamente, febra cu nimic, făcea și 40”, spune o pacientă la Știrile PRO TV.
După două săptămâni de când s-a infectat cu Omicron, o femeie abia mai poate vorbi. Întreaga familie, adulții și cei doi copii s-au îmbolnăvit de Covid, cu o formă agresivă.
„În ultimele 2 săptămâni, pacienții au început să aibă nevoie de o sursă de oxigen sau chiar două surse, iar în urmă cu o lună vorbeam de forme ușoare. Am avut pacienți care s-au infectat cu Omicron simplu și au făcut o formă gravă. Au avut nevoie de surse de oxigen, tratament cu anticorpi monoclonali și mai multe zile de spitalizare și omicronul simplu poate da forme grave”, a precizat DSP Botoșani, conform sursei citate.
Cel mai rău este la terapie intensivă, unde 80 la sută din cei aflați în grija medicilor sunt nevaccinați. La Cluj-Napoca, de pildă, 40 de bolnavi sunt acum sub tratament, opt, conectați la aparate de oxigen. Au numele scrise pe perete, ca să poată fi identificați.
Medicii specialiști avertizează că infectarea cu Omicron poate fi fatală. În secțiile de terapie intensivă din toată țara 1152 de pacienți sunt în grija medicilor, printre ei și 17 copii.
„Omicronul pe scurt, omoară la fel de repede dacă este vorba de pacienți nevaccinați. Din cazurile care au fost secvențiate de la noi din spital au fost varianta Omicron, varianta Delta e din ce în ce mai puțină, însă nu trebuie să înțelegem greșit: asta nu înseamnă că suntem protejați, suntem protejați cei care suntem vaccinați. În terapie intensivă sunt forme severe de boală, pacienți tineri, dar nevaccinați și infectați cu Omicron cu respirație acută, afectare pulmonare la fel ca la Delta și cu foarte mare chin din partea lor și cu multă luptă ajung să supraviețuiască”, a precizat Simin Florescu, manager Spitalul Victor Babeș.
Specialiștii atrag atenția că, cel puțin, deocamdată, numărul îmbolnăvirilor noi în 24 de ore nu este într-o scădere bruscă, va mai dura o perioadă până vom atinge o perioadă de platou. Alte 22.737 de persoane au aflat că s-au infectat cu virsul SARS-Cov-2 la nivel național, iar gradul de pozitivare este de aproape 28%. Tocmai de aceea, oamenii sunt rugați să facă un test în momentul în care au simptome de Covid: febră, tuse ori dureri de cap. În acest fel pot limita răspândirea virusului.
Florin Roșu, manager boli infecțioase: „În continuare adresabilitatea este mare, ne apropiem de vârful valului și abia apoi va urma o faza de platou.”
În toate spitalele din România sunt internate 10800 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 719 sunt copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News