Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șeful Poliţiei de Frontieră, cel al Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj, șefii IPJ și DIPI Maramureș, demiși după ce Cherecheș a fugit de sub nasul lor
WhatsApp
Șase înalți oficiali din cadrul Poliției de Frontieră, Poliției Române și DIPI (Departamentul de Informații și Protecție Internă al MAI) își vor părăsi funcțiile în urma scandalurilor legate de corupția din vămi și fuga din țară a primarului Cătălin Cherecheș, condamnat vineri la închisoare.

Primarul Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupție, a fugit din țară vineri, folosind un taxi și un act de identitate al unei rude, trecând prin punctul de frontieră Petea cu Ungaria.

Duminică seara, primele măsuri au fost luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Deciziile au fost luate în funcție de regimul juridic al fiecărei funcții și includ:

* Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia. Conducerea va fi asigurată, prin efectul legii, de Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica.Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei.

* Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ – logistic. Un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmației al Poliției de Frontieră va fi efectuat de Corpul de Control al Ministrului.

* Încetarea măsurii asigurării conducerii de către ofițerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș și împuternicirea în funcția de Inspector Șef a comisarului șef Constantin Ilea. Inspectoratul General al Poliției Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș.

* Inspectoratul General al Poliției Române va evalua până la data de 6 decembrie 2023 managementul Direcției de Investigații Criminale din Inspectoratul General al Poliției Române, structură cu responsabilități de coordonare a activității de supraveghere judiciară.

* Înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al Brigăzii pentru consolidarea capacității instituționale a structurilor de suport operativ de pe raza Curții de Apel Cluj.

* Înlocuirea conducerii Serviciului Județean de Protecție (Direcția Generală de Protecție Internă) Maramureș prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al serviciului.

* Împuternicirea în funcția de comandant (rector) al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a generalului de brigadă Liviu Uzlău.

Conform sursei citate, aceste decizii au fost luate "având în vedere o serie de evenimente desfăşurate recent la Academia de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza', precum şi pe liniile de muncă ale unor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, înregistrate pe fondul desfăşurării cu superficialitate sau cu lipsă de pro-activitate a actului profesional şi managerial".

Potrivit MAI, evenimentele respective "au fost de natură a afecta drepturile cetăţenilor", "au produs consecinţe cu privire la aplicarea legii române în mod egal tuturor cetăţenilor" şi "au adus atingere protecţiei intereselor statului şi credibilităţii unor instituţii şi structuri din cadrul MAI", iar deciziile luate au fost motivate de "restabilirea unui nivel înalt de eficienţă managerială şi profesională, precum şi a încrederii cetăţenilor în lege şi autorităţi".

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupţie, a fugit din ţară, vineri, prin punctul de trecere a frontierei Petea, cu Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel