Publicitate
Lucian Heiuş a afirmat că a făcut nişte programe de conformare şi a trimis nişte scrisori, în nişte judeţe pilot, pentru a vedea dacă creşte conformarea fiscală la plată, arătând că în Bucureşti Ilfov a trimis la saloanele de înfrumuseţare, la Cluj şi Sibiu a trimis la profesori şi în Braşov şi Constanţa, zone de turism, a trimis scrisorile pentru cei care închiriază turiştilor.
„Sunt acţiuni de prevenţie, eu cred foarte mult în prevenţie, degeaba mă duc astăzi şi îl amendez, eu vreau chiar să nu mai facă aşa ceva. Vrem ca acel individ, societăţi care sunt obişnuite să facă evaziune fiscală să înţeleagă că nu se mai poate”, a spus şeful ANAF, potrivit Știrile PRO TV.
Întrebat dacă meditaţiile ar trebui impozitate, Heiuş a spus că este un venit de natură salarială pentru care trebuie să plăteşti impozit pe el, astfel că în scrisori li s-a transmis să îşi facă PFA. Legislaţia există, a mai spus el.
„Nu este o prioritate pentru mine, acum, să alerg după un profesor, sau să alerg după o manichiuristă care lucrează opt ore la salon şi poate mai lucrează două cliente sau trei seara acasă, în sufragerie, dar nu este normal să se întâmple acest lucru. Prefer ca pe mica evaziune să merg pe prevenţie, pe programe de informare”, a mai spus Heiuş.
El a menţionat că profesori ar trebui să dea un exemplu prin plata acestor impozite în faţa acelor tineri pe care îi modelează, prin meditaţiile pe care le dau.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va începe zilele următoare controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune, pentru combaterea acestui flagel fiind necesare acţiuni ferme şi decisive, a declarat preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Haiuş.
"Îmi asum misiunea de a demonstra că ANAF-ul este un partener al contribuabililor oneşti, că această instituţie merită încrederea şi respectul cetăţenilor, dar şi că vom lupta cu determinare împotriva evaziunii fiscale. În acest sens, vreau să vă anunţ că în următoarele zile vor începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune. Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum şi parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituţii. Acţiuni ferme şi decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei pentru a asigura resursele necesare îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei", a spus Heiuş într-un mesaj transmis, duminică, AGERPRES.
Acesta a adăugat că plata taxelor şi impozitelor este şi un act de responsabilitate socială pentru fiecare, de la marile corporaţii, la mici antreprenori, până la persoanele fizice.
"Trebuie să fim cu toţii conştienţi şi responsabili şi să înţelegem că un grad de colectare cât mai mare se traduce într-un buget naţional sănătos, care poate acoperi cu uşurinţă nevoile de funcţionare ale statului, mai ales în sectoare sensibile, ca educaţia, sănătatea sau infrastructura. În acelaşi timp, vă promit că nu voi tolera niciun fel de abuz din partea organelor de control! Nu voi accepta ca imaginea acestei instituţii să fie murdărită de o mână de oameni care şi-au pierdut reperele morale", a subliniat preşedintele ANAF.
Haiuş a subliniat că, începând de duminică, pune la dispoziţia contribuabililor un număr de telefon - 0723 568 179 - conectat la cabinetul său, unde aceştia pot suna şi reclama orice comportament abuziv al inspectorilor ANAF, iar el se va ocupa personal "de verificarea şi soluţionarea cu fermitate a celor semnalate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News