Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sebastian Kurz acuză Germania că a copiat măsurile Austriei de relaxare a restricţiilor "pas cu pas"
WhatsApp
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a apreciat miercuri că ţara sa a reuşit atât de bine să încetinească răspândirea coronavirusului încât alte state, mai ales Germania, i-au copiat planul de relaxare a măsurilor de izolare, transmite Reuters.

Austria a reacţionat relativ timpuriu prin măsuri de combatere a epidemiei, închizând cu mai mult de o lună în urmă restaurantele, barurile, magazinele neesenţiale, a restricţionat călătoriile interne şi internaţionale şi a interzis adunările publice.

Aceste măsuri au contribuit la menţinerea unei rate a noilor cazuri confirmate sub 2%, iar bilanţul deceselor provocate de COVID-19 până miercuri în Austria este de 510, număr care în alte ţări vest-europene a fost chiar şi mai mare de atât într-o singură zi. Germania a luat măsuri asemănătoare şi ambele ţări înregistrează rate ale mortalităţii aproximativ egale.

''Este interesant că multe ţări ne-au copiat nu doar în privinţa măsurilor de izolare, dar şi în reluarea activităţilor; alte ţări, de exemplu Germania, adoptă planul nostru pas cu pas'', a spus Kurz în faţa camerei inferioare a parlamentului de la Viena.

''Şi aceasta arată, în opinia mea, în primul rând că toate aceste măsuri pe care le-am luat au fost corecte'', a continuat cancelarul austriac, evidenţiind că numărul noilor cazuri de COVID-19 confirmate zilnic în Austria este ''o cifră de top pe plan internaţional''.

Citeşte şi: Austria se pregăteşte să redeschidă restaurantele, bisericile şi şcolile: "Ne îndreptăm mai repede faţă de alte ţări către normalitate"

Miercuri au fost înregistrate în Austria numai 52 de noi cazuri, fiind a patra zi consecutiv când această cifră este sub o sută, în timp ce numărul total al infecţiilor COVID-19 confirmate a ajuns la 14.925.

Săptămâna aceasta au fost redeschise în Austria magazinele mici (care au mai puţin de 400 de metri pătraţi) şi centrele de grădinărit, celelalte magazine şi centrele de înfrumuseţare urmând să-şi reia activitatea pe 1 mai, iar de la jumătatea lunii mai vor fi redeschise şi spaţiile culturale, inclusiv bibliotecile, librăriile, unele muzee, barurile şi restaurantele şi se vor relua serviciile religioase.

După ce Kurz a anunţat primul val de relaxare a restricţiilor, cancelarul german Angela Merkel a spus că este prea devreme ca Germania să procedeze la fel. Totuşi, guvernul de la Berlin a decis apoi să permită redeschiderea magazinelor care au o suprafaţă de cel mult 800 de metri pătraţi, precum şi librăriile şi centrele de comercializare a autoturismelor şi bicicletelor.

În Austria va rămâne însă obligatorie purtarea măştii în supermarketuri, numărul persoanelor care au acces în acestea va continua să fie limitat, călătoriile interne şi internaţionale rămân restricţionate, orice adunare publică rămâne interzisă, inclusiv evenimentele sportive şi culturale. De asemenea, evenimentele la care se adună multă lume, precum festivalurile muzicale, rămân suspendate până pe 31 august, probabil chiar şi după această dată în cazul teatrelor.

La începutul lunii mai Austria va redeschide de asemenea şcolile pentru elevii din clasele terminale, ceilalţi elevi urmând să-şi reia cursurile treptat începând cu 15 mai.

Masca rămâne obligatorie şi în transportul public, purtarea acesteia făcând parte din ''noua normalitate'', după cum a declarat cancelarul Kurz. Şi în Germania purtarea măştii va deveni obligatorie la cumpărături şi în transportul public.

Cancelarul austriac a mai menţionat miercuri că ţara sa şi Germania ar putea conveni o redeschidere a frontierei lor comune, dat fiind că ţările UE încep să ia în calcul să permită reluarea călătoriilor între statele membre care au rate mici ale noilor infectări cu coronavirus.

''Sper că vom reuşi curând să facem paşi înainte, în special cu Germania, întrucât avem o frontieră lungă cu Germania şi multe familii au fost separate'', a explicat el.

Industria turistică austriacă depinde masiv pe turiştii germani, însă o dată privind o posibilă redeschidere a hotelurilor nu a fost încă anunţată.

Cu toate că a reuşit să pună epidemia sub control, Austria este criticată pentru reacţia tardivă după confirmarea primelor cazuri de COVID-19 în staţiunea montană Ischgl, frecventată de turişti europeni şi unde la începutul lunii martie s-a format un focar ce a infectat şi numeroşi turişti străini care au răspândit mai departe noul coronavirus în ţările lor, printre care şi Germania. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel