Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Se mărește salariul minim în Spania. Guvernul a aprobat oficial măsura, care este retroactivă, de la 1 ianuarie
WhatsApp
Guvernul spaniol a aprobat în sfârșit mărirea salariului minim pe economie la 1134 euro. Măsura a fost discutată de mai mult timp, dar legea a fost cu puțin timp în urmă adoptată oficial. 
Spania. Guvernul și sindicatele au semnat majorarea salariului minim. Negocieri și pentru reducerea săptămânii de muncă

Cea mai mică remunerație posibilă crește cu 5% și ajunge de la 15.120 euro atât cât era câștigul pe întreg anul 2023, la 15.876 în 2024. Creșterea are efecte retroactive de la 1 ianuarie, așadar cei care au fost plătiți cu salariul minim pe economie vor primi și bani din urmă. 

Muncitorii cu cea mai mică remunerație posibilă sunt aproximativ 2,5 milioane conform estimărilor Executivului. Aceștia câștigă un punct și jumătate în puterea de cumpărare, întrucât inflația medie în 2023 s-a închis la 3,5%.

Acordul dintre Ministerul Muncii și sindicate, dar cu o largă opoziție a angajatorilor, a fost anunțat inițial la jumătatea lunii ianuarie.

Spania ar vrea să mărească și restul salariilor

 

„Astăzi, Spania este o țară mai bună. Facem un pas decisiv în lupta împotriva precarității”, a spus vicepremierul și ministrul Muncii, Yolanda Díaz.

Liderul partidului Sumar a mai indicat că această majorare respectă acordul între partidele care conduc Spania, acord care menționează că vor ajusta salariul minim pe economie la 60% din salariul mediu (așa cum recomandă și Carta Socială Europeană) și că oamenii nu vor pierde din puterea de cumpărare.

„Suntem încă departe de mediile salariale europene, dar este adevărat că această inegalitate se micșorează. Trebuie să facem un efort colectiv ca țară pentru a continua să creștem toate salariile, nu doar cel minim pe economie. Trebuie să facem asta pentru a concura cu cei de sus, nu cu cei de jos”, a comentat Díaz.

Consiliul de Miniștri a aprobat și o modificare a impozitului pe venitul persoanelor fizice (IRPF), menită să atenueze impactul fiscal pe care, altfel, creșterea salariului minim pe economie l-ar avea asupra contribuabililor cu venituri mai mici. Creșterea salariului minim va fi însoțită de o modificare legală care să stabilească noul venit minim anual scutit la 15.877 de euro, cu un euro peste noul prag al salariului minim anual. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel