Papa Francisc a primit o scrisoare emoționantă de la un copil de 11 ani cu dificultăți de limbaj și, prin intermediul secretariatului de stat al Sfântului Scaun, i-a răspuns prompt. S-a întâmplat în Barberino Tavarnelle (Florența).
"Dragă Papa Francisc, mă numesc Giulio", începe scrisoarea care este scrisă folosind simbolurile Comunicării Alternative Augmentative, o abordare caracterizată prin strategii, instrumente și tehnici care oferă persoanelor cu nevoi comunicative complexe posibilitatea de a comunica și de a se face înțelese.
Scopul a fost tocmai acesta, de a arăta clar că și fără să vă folosiți vocea puteți ajunge la Papa. Iar Papa Francisc i s-a adresat celui mic, după cum a lăsat să se înțeleagă municipalitatea, prin "cuvinte pline de iubire care să răspundă cu reciprocitate la sensibilitatea profundă a emițătorului".
Scrisoarea a fost înmânată de mama lui Giulio la sediul Vaticanului, în timpul unei călătorii organizate de municipalitatea din Barberino Tavarnelle, care face parte din Coordonarea rețelei naționale a autorităților locale pentru pace și drepturile omului, în colaborare cu Institutul Don Lorenzo Milani.
De câteva luni, administrația municipală promovează introducerea comunicării alternative augmentative în viața de zi cu zi, ca parte activă și integrantă a țesutului social, cultural și comercial al zonei. Birourile municipale, spațiile publice, magazinele și școlile au panouri informative și didactice care afișează conținuturile cu simbolurile Caa.
"Experimentăm un proiect incluziv și interactiv pentru cei care nu pot vorbi", a declarat primarul David Baroncelli: "Continuăm să lucrăm pentru ca orașul să se îmbrace în "accesibilitate" cu semnele incluzive și simbolurile vizuale ale CAA.”, conform presei străine.
Comunicarea Alternativă Augmentativă (CCA), după cum citim pe site-ul fareleggeretutti.it, este o abordare cu multe fețe, dar cu scopul de a oferi persoanelor cu nevoi complexe de comunicare posibilitatea de a vorbi prin canale care completează comunicarea orală.
CAA oferă mult potențial, dar nu este încă foarte răspândită în Europa. A nu putea vorbi, a nu putea exercita acea funcție specifică umană care este vorbirea, adică limbajul verbal, nu înseamnă a nu putea comunica. Un exemplu evident în acest sens este limbajul gestual folosit de multe persoane surde.
Comunicarea alternativă augmentativă (CAA) este o abordare care urmărește să ofere o modalitate alternativă celor care, pe lângă faptul că sunt excluși de la comunicarea verbală și orală din cauza unor patologii congenitale sau dobândite, prezintă și deficite cognitive mai mult sau mai puțin severe. CAA reprezintă ansamblul de strategii, instrumente și tehnici implementate în mediul clinic și la domiciliu pentru a asigura comunicarea persoanelor care nu se pot exprima verbal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News