Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scandalul de la Eurovision continuă. Republica Moldova anchetează nota prea mică pentru România
WhatsApp
Societatea de radio şi televiziune a Republicii Moldova (Teleradio-Moldova) a anunţat că va desfăşura o investigaţie internă pentru a elucida de ce juriul său a acordat un punctaj ''suspect de mic'' României la Eurovision, relatează marţi agenţia EFE.
Finala Eurovision 2022 a început. Artistul român, WRS, urcă al doilea pe scenă

Directorul Teleradio-Moldova, Vlad Ţurcanu, a amintit că, de obicei, Republica Moldova şi România dau fiecare concurenţilor celeilalte punctaje înalte la acest concurs, lucru care acum nu s-a mai întâmplat în cazul juriului moldovean, în timp ce votul juriului român a fost anulat.

Vlad Ţurcanu a declarat, potrivit Jurnal.md, că niciodată nu a existat o discrepanţă atât de mare între votul juriului şi votul publicului în ceea ce priveşte punctajele acordate României la Eurovision şi că adevărata atitudine faţă de România este cea exprimată de public: "Ar trebui să înţelegem ce raţiuni au determinat juriul din Republica Moldova să fie atât de departe de ceea ce a spus publicul'', a explicat directorul Teleradio-Moldova.

"Notă amară pentru România"



"N-aş fi vrut să vorbesc astăzi despre asta, dar pentru toată lumea este clar că această notă amară pe care a introdus-o în discuţie juriul de la Chişinău nu a putut să adumbrească bucuria noastră de a-i urmări pe Zdob şi Zdub şi fraţii Advahov. Asta contează în primul rând'', a adăugat Ţurcanu, conform sursei citate.

Juriul moldovean a acordat 12 puncte (punctajul maxim) Ucrainei, în timp ce publicul din Republica Moldova a acordat 10 puncte concurentului român, Andrei-Ionuţ Ursu.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a anulat, pentru presupuse neregularităţi, voturile juriilor din România, Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia şi San Marino, ceea ce a favorizat grupul ucrainean de hip hop Kalush Orchestra, care a câştigat concursul, relatează Agerpres. 

România cere reformarea Eurovision

 

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a pledat luni pentru o resetare completă a Eurovision "pe alte baze", subliniind că împărţirea politică a voturilor nu are nicio legătură cu performanţa artistică.

"Reuşim să politizăm din ce în ce mai tare un fenomen care a început unul pur cultural şi de unire a tuturor ţărilor din Europa la momentul respectiv şi acum sub sigla, steagul Eurovision, şi să compromitem nu numai fenomenul în sine, ci să compromitem şi atenţia şi sprijinul pe care, inevitabil, trebuie să i le acordăm Ucrainei. Ucraina trebuia să câştige şi probabil că a câştigat pe merit. Nu avea nevoie de asemenea lucruri. Şi cei care au gândit - şi sper din suflet că nu au fost românii în această situaţie - şi cei care au gândit de la EBU să facă un asemenea transfer de voturi şi-au făcut un rău lor, au făcut rău competiţiei în sine şi au făcut rău Ucrainei până la urmă", a spus Romaşcanu.

Lucian Romaşcanu, care a participat la o conferinţă comună cu ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a arătat că "poate doar publicul să conteze" în stabilirea câştigătorilor Eurovision.

"În ceea ce priveşte Ministerul Culturii, nu suntem implicaţi în această chestiune, dar sigur că ne preocupă. Şi mi-aş dori ca acest mesaj pe care îl dau eu aici, deşi e foarte departe Bucureştiul de locurile unde se întâmplă organizarea acestui festival, să se întâmple o resetare completă a Eurovision pe alte baze, poate doar publicul să conteze, pentru că această împărţire politică a voturilor pe care o vedem de ani de zile nu are niciun fel de legătură cu performanţa artistică. (...) Să transmitem toţi, pe toate căile, nevoia unei reforme fundamentale a Eurovision", a arătat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel