În total opt procurori de la Direcția Națională Anti-Mafie s-a vaccinat, atrăgând suspiciuni că s-au bucurat de favoritism. Trei dintre ei se pare că ar fi fost în categorii vulnerabile.
Printre cei incriminați se numără Marco Del Gaudio, Antonio Laudati, Roberto Pennisi, Domenico Gozzo și Maria Vittoria De Simone. Acesta din urmă este unul dintre adjuncții procurorului Federico Cafiero De Raho care conduce structura.
Procurorii au între 53 și 67 de ani și au primit doza la centrul Fiumicino, devenit simbolul campaniei de vaccinare din Italia după vizita premierului Draghi de acum trei zile. La aceste nume se adaugă cele ale altor trei colegi care, ar avea afecțiuni anterioare, dar nici ei nu s-ar fi încadrat chiar acum pentru vaccinare, relatează Corriere.
Pentru moment nu este clar cum au ajuns aceștia să fie programați pentru vaccin
"Nu a existat niciun fel de viclenie sau subterfugiu ", asigură procurorul Cafiero De Raho.
Șefii de la Anti Mafia sunt însă afectați de scandal și vin cu diferite explicații. Printre ultimele se menționează că magistrații ar fi avut acces la vaccin și s-ar fi programat în funcție de zonele din care provin:
„Pe lângă cei care ar fi avut dreptul datorită unor situații personale- spune Cafiero De Raho -, alți magistrați ai ADN, care vin din regiunile în care erau deja făcute programările pentru vaccinări destinate magistraților, cum ar fi Puglia, Sicilia și alte regiuni din nord, care au început imunizarea în conformitate cu autoritățile sanitare de pe teritoriul lor".
Cu toate acestea șeful Anti Mafia spune că a preferat să aștepte rândul la vaccinare: „Eu, care am aproape 70 de ani, am decis să aștept împreună cu toți ceilalți magistrați”.
Strategia de vaccinare din Italia prevede ca primii vaccinați să fie bătrânii cu vârste de peste 80 de ani și alte două categorii, după care se va continua cu următoarea etapă. după terminarea vaccinării celor de peste 80 de ani, a profesorilor și a diferitelor categorii de angajați din poliție, vaccinarea va continua cu pacienții extrem de fragili - cărora trebuie să li se administreze vaccinul ARN mesager în interiorul centrelor spitalicești - și va continua descrescător pe categorii de vârstă, de la cei mai bătrâni la cei mai tineri.
Autorităţile italiene au anunţat sâmbătă că îşi propun să vaccineze anti-Covid cel puţin 80% din populaţia ţării până în luna septembrie, prin intensificarea campaniei zilnice de vaccinare.
Francesco Paolo Figliuolo, noul comisar special pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, a lansat un plan naţional, cu o normă de 500.000 de doze de vaccin pe zi, potrivit unui comunicat citat de Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News