Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scandal în Parlament. PSD votează până iese ce trebuie. Legea pentru combaterea spălării banilor a trecut, după repetarea votului
WhatsApp
 Coaliția PSD-ALDE s-a jucat cu directiva europeană privind combaterea spălării banilor. Inițial, directiva a picat pentru că au lipsit două voturi. La câteva minute distanță, votul a fost reluat la cererea PSD - ALDE și directiva a fost aprobată. Parlamentarii USR care au ieșit din sală din cauza reluării votului.

Directiva privind spălarea banilor a fost amanată de la vot săptămana trecută. 

Fiind vorba de o lege organică, proiectul avea nevoie de votul majorităţii membrilor Camerei Deputaţilor. Trebuiau să voteze 165 de deputaţi din totalul de 329.

Ce prevederi sunt incluse în lege: se interzic acţiunile la purtător şi se obliga ONG-urile să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii. Excepţie: organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale.

De asemenea, legea prevede că reprezintă „entităţi raportoare” fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

În ceea ce priveşte fundaţiile şi asociaţiile, s-a introdus o excepţie de la obligativitatea raportării beneficiarilor reali pentru organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale.

Potrivit legii, unitatea de informaţii financiare a României este Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Oficiul este autoritatea care coordonează realizarea evaluării riscurilor de spălare a banilor şi finanţare a terorismului la nivel national.

Proiectul legislativ spune că reprezintă „entităţi raportoare” instituţiile de credit şi cele financiare, instituţiile financiare, administratorii de fonduri de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, experţii contabili, persoanele care acordă consultanţă fiscală, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, agenţii imobiliari, fundaţiile şi asociaţiile, precum şi „alte entităţi care comercializează bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel