„Dincolo de radiografia acţiunilor Guvernului, sintetizate foarte pe scurt în această moţiune simplă, aş dori să exemplific doar câteva: haosul creat în sectorul energetic de lăcomia Guvernului prin adoptarea OUG 114, care are deja şi un pui, deposedarea companiilor de stat de toate resursele şi rezervele, lipsa investiţiilor în retehnologizări şi în capacităţi noi de producţie, respectiv nerealizarea lucrărilor de mentenanţă a sistemului energetic naţional, politizarea sistemului energetic - domnule ministru dacă aţi putea aţi politiza până şi megawattul. (...) Aţi compromis investiţiile strategice în Marea Neagră! Dincolo de această radiografie a sistemului energetic naţional, vă rog, după ce îi cereţi voie domnului Chiţoiu, trezorierul sistemului naţional, să vă achitaţi de obligaţiile care vă revin în calitatea dumneavoastră de detaşat în fotoliul de ministru al Energiei", a spus Bode, la dezbaterea moţiunii simple intitulate "SOS sectorul energetic - PSD şi ALDE duc România în beznă", iniţiată de Partidul Naţional Liberal.
El i-a solicitat ministrului Energiei să conlucreze cu specialişti din minister, „nu cu Niculae Bădălău”, pentru a pune în dezbatere publică o strategie energetică adaptată la nevoile actuale ale României, corelată cu o strategie naţională privind resursele naturale.
Deputatul PNL Virgil Popescu i-a înmânat ministrului Anton Anton mai multe facturi la energie electrică şi la gaze.
„Poate o să învăţaţi şi dumneavoastră cât sunt preţurile în lumea reală”, i-a spus Popescu.
Liberalul a arătat că numirile în companiile energetice sunt politice, dând şi exemple: „Cătălin Burcescu - director general adjunct servicii energetice, candidat pe lista la europarlamentare ALDE, Alexandru Vladu - director general servicii energetice Muntenia, vicepreşedinte ALDE Giurgiu, Ovidiu Andrei - director general Electrica Serv, consilier juridic ALDE Giurgiu, Marius Stanciu - director general adjunct Electrica, ALDE Giurgiu, iar la Centrul de Management al Apei Grele - secretara, şoferul, colegii de liceu ar fi angajaţii ALDE Mehedinţi”.
În replică, deputatul ALDE Toma Petcu a susţinut că aceştia au preluat o societate falimentară şi au reuşit, printr-un plan bun de reorganizare, scoaterea ei din insolvenţă.
„Rezultatele sunt cele care vorbesc. Restul sunt lucruri care ţin de politică”, a afirmat el.
Deputatul PNL Sorin Bumb l-a acuzat pe ministrul Energiei de demagogie şi i-a solicitat să răspundă la mai multe întrebări.
„Domnule ministru, vă rog frumos să îmi spuneţi dacă aveţi cunoştinţă că două treimi din populaţia României nu este racordată la sistemul de distribuţie de gaze? Vă rog frumos să îmi spuneţi de ce din 2012 nu s-a mai înfiinţat nicio distribuţie nouă în România, când era atributul Ministerului Energiei, concesiunea de distribuţie era în curtea dumneavoastră? Am iniţiat împreună cu colegii Legea 167 care a intrat în vigoare în 10 iulie 2018. Conform acestei legi, concesiunea distribuţiei a trecut la UAT-uri sau asociaţii ale acestora, dar aţi refuzat sistematic la toate intervenţiile pe care le-aţi avut să vă grăbiţi cu eliberarea normelor. Trebuiau să apară în 17 septembrie şi au apărut astăzi, după nouă luni de zile după ce legea a apărut în Monitorul Oficial. Puteţi să îmi răspundeţi de ce? Este incompetenţă? (...) Vă rog frumos să îmi spuneţi de ce ne-aţi minţit de atâtea ori ba că Ministerul Justiţiei nu şi-a pus semnătura pe norme, ba că Ministerul Finanţelor, ba că Ministerul Dezvoltării", a spus liberalul.
Plenul Camerei Deputaţilor dezbate luni moţiunea simplă, iniţiată de PNL, "SOS sectorul energetic - PSD şi ALDE duc România în beznă". Votul pe moţiune va fi dat marţi.
Deputatul ALDE Toma Petcu a declarat luni că textul moţiunii simple împotriva ministrului Energiei, Anton Anton, este „penibil şi calomnios”.
„Rar mi-a fost dat să citesc un text de moţiune mai penibil şi mai calomnios şi fără de argumente precum cel al dumneavoastră", a spus el, în plenul Camerei Deputaţilor.
Petcu a mai susţinut că Guvernul actual este singurul Executiv care a descentralizat concesiunea pentru reţelele de gaze, precizând că normale de aplicare au fost date cu mult timp înainte de dezbaterea acestei moţiuni simple.
„Am reuşit ca extracţiile din Marea Neagră să fie profitabile şi pentru români, şi pentru statul român, şi pentru companii", a arătat deputatul ALDE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News