Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scade prețul la combustibil în Germania. Cât costă acum un litru de motorină sau benzină
WhatsApp
 În Germania au început să scadă preţurile la energie şi la combustibili, acestea din urmă fiind în martie mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut,

DAC, Automobil Clubul German, a calculat valori medii la nivel naţional de 1,76 de euro pentru benzina super E10 şi puţin sub 1,72 euro pentru motorină. Aceasta înseamnă că motorina este mai ieftină cu 42 de cenţi, iar benzina cu peste 30 de cenţi decât în urmă cu un an.

Scăderea preţurilor la carburanţi este semnificativă, după ce în martie anul trecut preţurile pentru realimentarea cu carburant au fost cele mai ridicate din toate timpurile. Aşteptată cu nerăbdare de şoferi, normalizarea preţurilor progresează şi credem că va continua, a declarat Jurgen Albrecht, expert în piaţa de carburant al ADAC.

Potrivit unei analize realizate de platforma online Verivox, costurile cu energia pentru gospodăriile private au scăzut în primul trimestru al anului 2023, pentru prima dată în ultimii doi ani. Calculate la nivelul unui an, cheltuielile pentru încălzire, electricitate şi combustibili au scăzut în medie cu 18% din ianuarie până în martie, după ce anterior crescuseră timp de opt trimestre la rând, se arată în raportul Verivox.

Reducerea poverii financiare pentru gospodăriile germane este favorizată nu doar de temperarea preţurilor pe pieţele de mărfuri, ci şi de măsurile de frânare a preţurilor la energie aplicate de guvernul german, conchid autorii analizei, relatează Rador.

 

Prețurile în Uniunea Europeană

 

Preţul mediu în UE al produselor agricole în ansamblu a crescut semnificativ (26%) pentru aceeaşi gamă de produse, între trimestrul patru din 2021 şi trimestrul patru din 2022. Totuşi, este un ritm mai redus de creştere faţă de nivelul din trimestrul precedent (avans de 30% între trimestrul trei din 2021 şi trimestrul trei din 2022), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cea mai importantă creştere s-a înregistrat la ouă (64%), porci (52%) şi măsline (51%).

Invadarea Ucrainei de către Rusia a afectat semnificativ pieţele agricole globale în 2022. Rusia şi Ucraina erau exportatori majori de cereale, grâu, porumb, seminţe oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte, când a izbucnit războiul.

Datele Eurostat arată o creştere semnificativă a preţurilor în agricultură în toate trimestrele din 2022, perioada de vârf fiind în trimestrele doi şi trei. Totuşi, în trimestrul patru din 2022 s-a observat o uşoară deceleraţie a creşterii preţurilor, atât pentru mijloacele de producţie cât şi pentru produsele agricole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel