Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șase femei au fost salvate dintr-un camion frigorific în Franța, după ce un reporter a cerut ajutorul poliției
WhatsApp
Șase femei care au rămas blocate într-un camion frigorific cu alimente au fost salvate de poliția franceză după ce una dintre femei a cerut ajutor unui reporter, au informat, joi, autoritățile franceze.
Șofer de camion salvat, după ce i s-a oprit inima de trei ori. O româncă face parte din echipa de salvare / Sursa foto: freepik.com

Femeile, patru vietnameze și doi irakiene, au petrecut ore întregi ascunse într-un camion încărcat cu cutii de banane în nordul Franței, convinse că vehiculul se îndrepta spre Marea Britanie sau Irlanda.

Când și-au dat seama că autocamionul merge în direcția greșită, au început să țipe. Una dintre ele a reușit să contacteze un reporter BBC din Londra, care a alertat poliția franceză.

Procurorul francez Laetitia Francart a declarat că șoferul de camion, care se îndrepta spre Italia, nu a fost vinovat. Femeile au spus că șoferul nu a fost implicat, că „s-au urcat în camion crezând că merg în Anglia pentru că avea o plăcuță de înmatriculare irlandeză”, a spus Francart.

„După câteva ore de călătorie fără oprire, și-au dat seama de greșeala lor și au alertat un jurnalist”, a adăugat Laetitia Francart.

Una dintre femei a reușit să trimită mesaje text, locația GPS a camionului și scurte videoclipuri care arată condițiile din interiorul vehiculului. Femeile au fost văzute înconjurate de cutii cu fructe, în stare de panică și cu dificultăți de respirație, potrivit lavoz.com.ar.

Temperatura din camion era de 6 grade Celsius, a declarat Francart, procurorul Villefranche-sur-Saône. 

 

Cele șase femei au fost arestate

 

 Poliția franceză i-a localizat rapid și a reușit să intercepteze camionul pe o autostradă. Și șoferul a auzit zgomote în compartimentul de marfă și a sunat la poliție.

Cele șase femei au fost arestate pentru că se aflau ilegal în Franța și ulterior eliberate. Patru dintre ei au o perioadă de 30 de zile pentru a părăsi țara. Celelalte două pot rămâne în Franța pentru a cere azil.

Mii de migranți care caută o viață mai bună încearcă să treacă din nordul Franței în Marea Britanie în fiecare an, fie ascunzându-se în camioane, fie la bordul unor bărci mici și nesigure pentru a traversa Canalul Mânecii.

În 2019, 39 de migranți din Vietnam care plătiseră sume mari de bani contrabandiştilor au murit sufocat în remorca unui camion în drum spre Anglia.

În iulie, un român descris de procurori ca parte a unei rețele internaționale de trafic de persoane care a obținut profituri uriașe prin exploatarea migranților a fost condamnat la peste 12 ani de închisoare pentru moartea acestora. Alți patru complici au au fost închiși în 2021 cu pedepse cuprinse între 13 și 27 de ani pentru omucidere. Alte 18 persoane au fost condamnate în Belgia, unde vietnamezul care conducea organizația a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Guvernul conservator al premierului britanic Rishi Sunak a adoptat o lege controversată care indică faptul că migranții care sosesc cu barca să fie reținuți și apoi deportați definitiv în țara lor de origine sau în țările terțe. Singura țară terță care a acceptat să le primească este Rwanda, deși nimeni nu a fost trimis acolo încă, deoarece programul a fost contestat în fața instanțelor britanice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel