Datele furnizate de OCDE arată că Italia este una din țările în care salariile reale au scăzut cel mai mult, iar puterea de cumpărare a fost redusă drastic, comparativ cu anul 1990.
De asemenea, raportul global asupra salariilor prezentat de OIM, Organizația Internațională a Muncii arată că față de 2008, salariile italienilor sunt cu 12% mai mici raportate la inflație, față de momentul actual.
O altă problemă a Italiei este reprezentată de polarizarea nord-sud a țării. Dacă în nordul țării sunt salarii cu mult peste media Uniunii Europene, în sudul țării câștigurile financiare ale oamenilor sunt chiar sub media României. S-a ajuns la această situație pentru că Italia a rămas una dintre singurele țări din Uniunea Europeană care nu a introdus un salariu minim pe economie. Deși s-a încercat de foarte multe ori introducerea unui salariu minim, de fiecare dată proiectele de lege au fost blocate.
Andrei Caramitru, care scrie constant despre evoluția rapidă a României și despre reducerea decalajului dintre țara noastră și vestul țării spune că Italia este o alegere dezastroasă pentru românii care aleg să plece din țară.
"Apropo de locul unde sunt cei mai mulți români din diaspora: Italia - unde e cel mai mare dezastru economic dintre toate țările dezvoltate. E un nonsens teribil să îți riști evoluția ta economică plecând din țară cu cea mai rapidă creștere din UE în cea cu cea mai proasta evoluție globală . Absurditatea situației este extraordinară," scrie Caramitru pe Facebook.
Un studiu recent arată că România crește de la an la an în clasamentul țărilor privind cele mai atrăgătoare țări de relocare profesională. Potrivit studiului citat, candidaţii care ar fi cel mai tentaţi să accepte o ofertă de job în România sunt cei din Pakistan, Italia, Elveţia, Ungaria şi Austria, urmaţi de cei din Tunisia, Marea Britanie, Olanda, Serbia şi Irlanda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News