Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rușii fugiți de teama recrutării își fac propria țară în Serbia 
WhatsApp
Rușii fugiți din propria țară și-au format deja o comunitate puternică în Serbia, asemănătoare unei mici țări: au deschis mii de firme, gradinițe și cabinete medicale în limba rusă. 

Zeci de mii de cetățeni ruși au ajuns în Serbia începând din 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. Prezența lor este semnificativă într-un oraș precum Belgrad, care are mai puțin de două milioane de locuitori, potrivit unui raport Reuters care a intervievat mai mulți imigranți și oficiali locali.

Relatarea agenției începe cu povestea lui Vadim Morus, un patinator profesionist de 24 de ani din Moscova. Acesta a fugit din Rusia împreună cu logodnica sa și s-au stabilit la Belgrad, un oraș cu legături culturale și religioase istorice cu capitala Rusiei.

Morus spune că începe să se simtă acasă, la 1600 de kilometri de locul său de naștere. „Sunt puțini patinatori în Serbia care să antreneze alți sportivi, așa că am destui elevi sârbi”, a explicat el. Logodnica sa, Alexandra Mașkanova, a declarat că au plecat din Rusia din motive ideologice, după ce au încercat să înțeleagă evenimentele ce au urmat invaziei din 24 februarie 2022.

Comunitatea rusă din Serbia s-a extins rapid, rușii deschizând afaceri precum cluburi, grădinițe și cabinete medicale. Există magazine cu produse rusești, iar artiști, muzicieni și comici ruși își prezintă lucrările și spectacolele în fața publicului local. Peste 30.000 de ruși și-au stabilit reședința temporară în Serbia între februarie 2022 și jumătatea lui 2023, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Interne din Belgrad.

Totodată, rușii au înființat peste 11.000 de firme în Serbia, activând în domenii variate, de la servicii online la turism și școli sportive. Viktor, un veterinar de 42 de ani din Sankt Petersburg, a declarat că, deși nu poate profesa ca veterinar în Serbia, și-a găsit de lucru ca meșter, servind exclusiv clienți ruși.

De ce au fugit rușii în Serbia?

 

Mulți ruși au părăsit țara pentru a evita înrolarea în armată sau politicile lui Vladimir Putin, iar unii, deși mai numeroși în alte țări precum Germania, se simt mai vizibili în Serbia datorită legăturilor culturale și religioase dintre cele două națiuni.

Relațiile dintre Rusia și Serbia sunt de lungă durată și, deși Serbia își dorește să adere la Uniunea Europeană, care condamnă invazia rusă, există încă o simpatie puternică față de Rusia în rândul populației sârbe. În același timp, integrarea rușilor în societatea sârbă este dificilă, mulți preferând să trăiască într-o „mini-Rusie”. Politologul Aleksandar Djokic observă că mulți dintre rușii imigranți din prima generație rămân puternic atașați de cultura lor.

Reuters subliniază ironia faptului că, deși mulți sârbi îl susțin pe Putin, aceștia nu împărtășesc convingerile celor care au fugit din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel