Mihailo Podoliak a declarat că, în cursul negocierilor online de miercuri, nu s-a ajuns la niciun acord privind un summit al preşedinţilor Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, aşa cum propune Turcia, informează BBC News.
Oficialul ucrainean a afirmat că exploziile semnalate în trei provincii ruse sunt efectul invaziei militare, fără însă a confirma responsabilitatea armatei ucrainene pentru aceste atacuri. "Mai devreme sau mai târziu, datoriile vor trebui plătite" atunci când o ţară atacă altă ţară, a subliniat Mihailo Podoliak.
Miercuri dimineaţă, autorităţile ruse au semnalat explozii şi incendii în localitatea rusă Staraia Nelidovka, situată la aproximativ 20 de kilometri de frontiera Rusiei cu Ucraina. Anterior, au fost raportate incidente similare în alte zone din Rusia.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat, marţi, cu omologul său rus, Vladimir Putin, propunându-i din nou să accepte un summit pentru încheierea conflictului militar din Ucraina. "Preşedintele Erdogan a propus continuarea acţiunilor în Formatul Istanbul la nivel de lideri, un prag crucial în negocierile Rusia-Ucraina. Vrem continuarea progreselor înregistrate în discuţiile de la Istanbul", a transmis Preşedinţia Turciei. În cursul conversaţiei telefonice, Recep Tayyip Erdogan a evidenţiat importanţa ajungerii la un armistiţiu în Ucraina şi a creării de noi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele beligerante. "Conversaţia telefonică a abordat relaţiile Turcia-Rusia şi cele mai noi evoluţii din războiul Rusia-Ucraina. Turcia va face în continuare toate eforturile pentru a opri actuala situaţie, care afectează pe toată lumea, şi pentru instituirea unei păci durabile", a comunicat Preşedinţia de la Ankara.
Moscova nu a exclus posibilitatea unui summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, dar a cerut mai întâi progrese concrete în negocieri.
Forțele rusești continuă să atace combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, unde sunt ascunși luptători și câțiva civili, spune un consilier al primarului orașului.
Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că forțele sale vor opri atacul asupra complexului industrial, ultima parte a orașului portuar care nu se află sub control rusesc, și că, în schimb, îi vor bloca ieșirile.
În timpul discuției cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Putin a insistat că nimănui nu i s-a refuzat cererea de a părăsi Mariupol sau uzina siderurgică, sugerând că operațiunea militară a Rusiei în oraș s-a încheiat și că civilii pot părăsi zona în orice moment.
Totuși, Petro Andryushchenko, consilierul primarului din Mariupol, a declarat că nu s-a ajuns la niciun acord privind stabilirea unor coridoare umanitare pentru a ieși din orașul-port și că atacurile continuă.
Coridoarele umanitare au continuat să fie aproape imposibil de stabilit și de utilizat, în timp ce atacurile Rusiei continuă și sunt impuse multiple puncte de control la ieșirea din oraș, a explicat consilierul, potrivit BBC.
Într-o postare pe Telegram, consiliul orașului a declarat că „femei, copii și bătrâni" au fost prinși în oțelărie, la fel ca soldații care s-au ascuns acolo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News