Moscova a reacționat cu furie la anunțurile germane și americane și, în trecut, a răspuns la succesele aparente ale Ucrainei cu atacuri aeriene masive care au lăsat milioane de oameni fără lumină, căldură sau apă.
Armata ucraineană a declarat că a doborât toate cele 24 de drone trimise peste noapte de Rusia, inclusiv 15 în jurul capitalei, și 47 din cele 55 de rachete rusești - unele lansate de la bombardierele strategice Tu-95 din Arctica rusă.
Alarmele de raid aerian au sunat în toată Ucraina, în timp ce oamenii se îndreptau spre locul de muncă. În capitală, mulțimile s-au adăpostit pentru o vreme în stațiile de metrou.
Oficialii orașului Kiev au declarat că un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost ucis și doi răniți. Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că au fost lovite substații de electricitate, în timp ce Rusia continuă să vizeze instalații energetice.
Kremlinul a declarat că vede livrarea promisă a tancurilor occidentale ca pe o dovadă a "implicării directe" tot mai mari a Statelor Unite și a Europei în conflictul care durează de 11 luni, lucru pe care ambele îl neagă.
DTEK, cel mai mare producător privat de energie din Ucraina, a declarat că a efectuat opriri de urgență preventive în Kiev, în regiunea înconjurătoare și în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk.
În Odesa, portul de la Marea Neagră desemnat miercuri de către agenția culturală a ONU, UNESCO, drept "Patrimoniu mondial în pericol", rachetele rusești au avariat instalații energetice, au declarat autoritățile, chiar în momentul în care sosea ministrul francez de externe, Catherine Colonna.
Colonna urma să se întâlnească cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pentru a discuta despre ajutorul umanitar și militar și, eventual, despre posibilitatea ca Franța să se alăture aliaților săi din NATO pentru a furniza Ucrainei tancuri de luptă, în acest caz propriul său model Leclerc.
Atât Moscova, cât și Kievul, care s-au bazat până acum pe tancurile T-72 din epoca sovietică, sunt așteptate să organizeze noi ofensive terestre în primăvară.
Ucraina a cerut sute de tancuri moderne în speranța de a le folosi pentru a sparge liniile de apărare rusești și a recuceri teritoriile ocupate în sud și est.
"Cheia acum este viteza și volumele. Viteza în antrenarea forțelor noastre, viteza în furnizarea de tancuri către Ucraina. Volumele în sprijinul cu tancuri", a declarat președintele Volodymyr Zelenskiy în discursul său video nocturn de miercuri.
"Trebuie să formăm un astfel de "pumn de tancuri", un astfel de "pumn al libertății"."
Zelenskiy a declarat că a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și a cerut rachete și avioane cu rază lungă de acțiune.
Aliații Ucrainei au oferit deja miliarde de dolari în ajutor militar, inclusiv sisteme sofisticate de rachete americane care au ajutat la schimbarea cursului războiului.
Statele Unite au fost reticente în a-și desfășura tancurile M1 Abrams, greu de întreținut, dar în cele din urmă au promis 31 de ani pentru a convinge Germania să promită tancurile Leopards, mai ușor de manevrat, construite în Germania.
Germania va trimite inițial 14 tancuri din inventarul său și va aproba expedierile din partea statelor europene aliate, cu scopul final de a echipa două batalioane - în jur de 100 de tancuri.
Aceasta a declarat că Leopards-urile sale ar trebui să fie operaționale în trei-patru luni, iar Marea Britanie a declarat joi că se așteaptă ca cele 14 tancuri Challenger pe care le trimite să fie în Ucraina în două luni.
Dar analiștii au declarat că comandanții ucraineni pot fi deja mai puțin precauți în desfășurarea tancurilor pe care le au, știind că vor veni înlocuiri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News