Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia folosește nave "fantomă" deghizate în bărci de pescuit pentru a spiona largul coastelor britanice, în caz de război cu Occidentul
WhatsApp
Rusia folosește nave spion "fantomă" deghizate în bărci de pescuit în largul coastelor britanice pentru a cartografia parcurile eoliene din Marea Nordului și cablurile de comunicații în vederea unor atacuri de sabotaj în caz de război cu Occidentul, susține o anchetă.
Rusia folosește nave "fantomă" deghizate în bărci de pescuit pentru a spiona largul coastelor britanice, în caz de război cu Occidentul / Foto: Unsplash

Flota de nave rusești, deghizate în traulere de pescuit și nave de cercetare, navighează prin Marea Nordului pentru a colecta date despre amplasarea parcurilor eoliene, a conductelor de gaz, precum și a cablurilor de electricitate și de internet, se afirmă.

Navele efectuează supraveghere subacvatică pentru a cartografia modul în care este conectată infrastructura, cu scopul de a planifica atacuri de sabotaj împotriva Occidentului, se afirmă într-un documentar difuzat de televiziunile publice din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.

 

Rusia intenționează să planifice atacuri de sabotaj în cazul în care va intra în război cu Occidentul



Rusia intenționează să planifice atacuri de sabotaj în cazul în care va intra în război cu Occidentul, scopul acestora fiind de a paraliza alimentarea cu energie electrică în Europa, au avertizat surse de informații.

'În cazul unui conflict cu Occidentul, ei sunt pregătiți și știu unde să intervină dacă vor să paralizeze societatea daneză', a declarat șeful contraspionajului, Anders Henriksen, de la Serviciul de informații al poliției daneze, pentru agenția daneză DR.

'Aceasta este o capacitate strategică pentru Rusia, care este considerată foarte importantă și este controlată direct de la Moscova', a adăugat Nils Andreas Stensones, șeful Serviciului norvegian de informații.

Comunicațiile radio interceptate de la marina rusă dezvăluie că Rusia folosește 'nave fantomă' în Marea Nordului. Aceste nave și-au oprit emițătoarele și, prin urmare, sunt de negăsit în apele internaționale.

Kremlinul a respins miercuri afirmațiile presei ca fiind o 'greșeală' și 'fără fundament', reiterându-și apelul pentru 'o anchetă internațională transparentă și imparțială' privind sabotajul gazoductului Nord Stream din Marea Baltică în septembrie 2022.

Premierul suedez Ulf Kristersson s-a declarat îngrijorat

'Acest lucru demonstrează că avem o situație foarte riscantă în imediata noastră vecinătate', a declarat el în fața presei la o bază navală din sudul Suediei.

Radiodifuzorii DR din Danemarca, NRK din Norvegia, SVT din Suedia și Yle din Finlanda au subliniat modul în care nava navală rusă Amiral Vladimirski este folosită pentru a colecta informații - mai degrabă decât pentru a efectua cercetări oceanice, așa cum susține Rusia.

În noiembrie anul trecut, Admiral Vladimirsky a navigat în jurul mării Kattegat, între Danemarca și Suedia, fără a-și comunica poziția timp de o lună - dar a trimis totuși mesaje radio către o bază navală din Rusia cu privire la poziția sa.

Nava a încetinit atunci când s-a apropiat de zonele în care există parcuri eoliene și a zăbovit în zonă. Radiodifuzorul DR a reușit să intercepteze semnalele radio și să localizeze nava.

 

Scopul acestei misiuni ar fi fost pregătirea unor atacuri de sabotaj



Nava rusă a navigat timp de o lună în jurul Mării Baltice, al Mării Nordului și al Kattegatului, traseul său trecând atât pe lângă actualele, cât și pe lângă viitoarele parcuri eoliene offshore.

Surse din serviciile de informații spun că scopul acestei misiuni ar fi fost pregătirea unor atacuri de sabotaj care ar fi tăiat cablurile de energie și de date care traversează Atlanticul și ajung în restul Europei.

Acestea spun că navele rusești vor fi cartografiat probabil cablurile de energie de pe fundul mării care fac legătura între parcurile eoliene offshore.

'Aceasta este ceea ce fac navele de cercetare - ca parte a pregătirii pentru un război major cu NATO', spune o sursă de informații.

'Vor exista grupuri de cabluri unde o singură bombă poate pune la pământ întregul parc eolian', a declarat analistul naval independent HI Sutton, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel