Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia denunţă suplimentarea trupelor SUA în Europa de Est / NATO critică prezenţa rusă în Belarus
WhatsApp
Rusia a criticat, joi, decizia Statelor Unite de a trimite efective militare suplimentare în Europa de Est, inclusiv în România, în timp ce Alianţa Nord-Atlantică acuză Administraţia de la Moscova că acumulează trupe în Belarus.

Administraţia Joseph Biden a decis transferul a aproximativ 1.000 de militari americani din Germania în România, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, pe fondul crizei dintre Rusia şi Ucraina. Alţi 2.000 de militari de la Baza Fort Bragg, situată în statul american Carolina de Nord, vor fi transferaţi în Polonia şi Germania în următoarele zile.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, a criticat dur decizia SUA. "Este evident că aceştia nu sunt paşi în sensul reducerii tensiunilor, ci, dimpotrivă, aceste acţiuni conduc la amplificarea tensiunilor", a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenţia Reuters. "Noi le cerem constant omologilor americani să înceteze agravarea tensiunilor pe continentul european. Din nefericire, americanii continuă să facă acest lucru", a acuzat Dimtri Peskov.

Rusia denunţă suplimentarea trupelor SUA în Europa de Est

 

În schimb, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Rusia că acumulează efective militare în Belarus. "Este vorba de cea mai mare dislocare de trupe ruse acolo după al II-lea Război Mondial, sunt aşteptaţi 30.000 de militari combatanţi", precum şi forţe speciale Spetsnaz, avioane Suhoi Su-35, sisteme antiaeriene S-400 şi rachete Iskander, care au potenţial nuclear, a afirmat Jens Stoltenberg.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

NATO critică prezenţa rusă în Belarus

 

Pe fondul tensiunilor, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reafirmat, joi, că vrea să joace rol de mediator între Rusia şi Ucraina. "Turcia este pregătită să participe la eforturile de oprire a crizei între două naţiuni prietene care sunt vecine cu noi la Marea Neagră. Eu am subliniat că sunt dispus să organizez un summit sau o reuniune tehnică", a declarat Recep Tayyip Erdogan, la finalul întrevederii cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel