Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia ar putea invada Ucraina „oricând”. Mai multe țări cer cetățenilor lor să părăsească țara: „Lucrurile ar putea să o ia razna"
WhatsApp
Mai multe țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, pe fondul avertismentelor privind o invazie rusă.
Rusia ar putea invada Ucraina „oricând”. Mai multe țări cer cetățenilor lor să părăsească țara: „Lucrurile ar putea înnebuni”

Biroul de Externe britanic a spus că toți cetățenii Marii Britanii „ar trebui să plece acum, cât timp sunt încă disponibile mijloace de transport comerciale”, informează Știrile PRO TV. SUA au spus că o invazie ar putea avea loc oricând, președintele Biden avertizând că „lucrurile ar putea înnebuni repede”.

Rusia a negat în mod repetat orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda faptului că a masat peste 100.000 de militari în apropierea graniței.

Și tocmai a început exerciții militare masive alături de Belarusul vecin, iar Ucraina acuză acum Rusia că îi blochează accesul la mare.

Kremlinul spune doar că dorește să impună „linii roșii” pentru a se asigura că fostul său vecin sovietic nu se alătură NATO.

 

Letonia învocă „o amenințare serioasă”

 

Printre țările care își îndeamnă cetățenii să plece se numără Țările de Jos, Japonia și Coreea de Sud. În avertismentul său, Letonia a citat „o amenințare serioasă la adresa securității reprezentată de Rusia”.

În paralel, eforturile diplomatice sunt în curs de dezamorsare a crizei actuale Ucraina.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, și-a avertizat omologul de la Moscova că o invazie rusă a Ucrainei va avea „consecințe tragice” pentru ambele țări. Dar Serghei Shogiu a spus că tensiunile militare tot mai mari în Europa „nu sunt vina noastră”.

Tensiunile actuale vin la 8 ani după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei. De atunci, armata ucraineană a fost blocată într-un război cu rebelii susținuți de ruși în zonele de est, din apropierea granițelor Rusiei.

 

14.000 de oameni au murit în regiunea Donbas

 

Moscova spune că nu poate accepta ca Ucraina - o fostă republică sovietică cu legături sociale și culturale profunde cu Rusia - să se alăture într-o zi alianței de apărare occidentale NATO și a cerut să fie exclus acest lucru.

Rusia susține o rebeliune armată sângeroasă în regiunea Donbas din estul Ucrainei din 2014. Aproximativ 14.000 de oameni - inclusiv mulți civili - au murit în lupte de atunci.

Există unele sugestii că o concentrare reînnoită asupra așa-numitelor acorduri de la Minsk - care au încercat să pună capăt conflictului din estul Ucrainei - ar putea fi folosită ca bază pentru a dezamorsa criza actuală.

Ucraina, Rusia, Franța și Germania au susținut acordurile în 2014-2015.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel