Publicitate
Ministerul de Externe al Rusiei a calificat joi drept un "act inamical" decizia Republicii Moldova de a expulza un diplomat rus și a anunțat că va reacționa "corespunzător", conform agențiilor de presă Reuters și EFE.
"În contextul actual, partea rusă își rezervă dreptul de a răspunde în mod adecvat la decizia ostilă și neîntemeiată a autorităților moldovene împotriva unui angajat al ambasadei ruse," a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, pe canalul oficial de Telegram.
Această expulzare reprezintă un nou exemplu al "orientării agresive anti-rusești a politicii guvernului actual din Moldova, care pune în pericol legăturile ruso-moldovenești cu rădăcini istorice profunde," a adăugat Zaharova.
"Instigarea la comportamente rusofobe și fabricarea și răspândirea de 'povești de spionaj' arată că autoritățile de la Chișinău și-au pierdut capacitatea de a acționa rațional și de a aprecia importanța relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova pentru cetățenii celor două națiuni," se mai arată în declarația Ministerul de Afaceri Externe din Rusia.
Joi, Republica Moldova a anunțat expulzarea unui diplomat rus și a convocat ambasadorul rus pentru a-i înmâna un protest formal, după ce doi oficiali moldoveni au fost reținuți sub suspiciunea de colaborare cu Rusia.
Decizia autorităților de la Chișinău a fost bazată pe dovezi și informații care indică faptul că diplomatul rus desfășura activități incompatibile cu statutul său diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova, conform unui comunicat al Ministerului pentru Afaceri Externe de la Chișinău.
Ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, a fost convocat după ce, miercuri, Ion Creangă, șeful Direcției Juridice a Parlamentului de la Chișinău, și un polițist de frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind acuzați de trădare și complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi ar fi furnizat informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei, cu activități suspectate începând din 2023, potrivit procurorilor.
"Este foarte ciudat că declararea angajatului Ambasadei persona non grata are loc în absența dovezilor," a declarat ambasadorul rus, adăugând că Moscova va răspunde deciziei Chișinăului. Ambasada Rusiei a respins acuzațiile, descriindu-le ca o nouă "tentativă de a amplifica sentimentele antiruse din Republica Moldova."
Ministrul de externe din Republica Moldova, Mihai Popșoi, a precizat anterior că, dacă Moscova va continua acțiunile care contravin interesului național al Republicii Moldova, ar putea urma noi expulzări ale diplomaților ruși din ambasada de la Chișinău, conform Deschide.md.
Președinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, aspiră la un nou mandat în alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Ea denunță constant interferențele Rusiei, în timp ce opozanții săi critică măsurile pe care le consideră represive, menite să le împiedice participarea în alegeri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News