Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia se teme de rachetele occidentale. Kremlinul amenință
WhatsApp
Rusiei îi este teamă de rachetele occidentale cu care Ucraina ar putea lovi teritoriul său. 
Vladimir Putin a votat electronic

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia va da un "răspuns adecvat" dacă SUA vor permite Ucrainei să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, potrivit Reuters și AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat că Washingtonul a luat deja această decizie.

"Orice astfel de decizie a Occidentului (...) este o dovadă suplimentară a justificării și necesității operațiunii speciale" din Ucraina, a afirmat Peskov.

Marți, președintele Joe Biden a declarat că SUA "lucrează" pentru a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază lungă împotriva Rusiei.

"Lucrăm la asta", a spus Biden, răspunzând cererii președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care vrea să lovească bazele de unde armata rusă lansează atacuri.

Zelenski vrea să poată lovi adânc în teritoriile rusești

 

Kievul solicită aliaților să ridice restricțiile, astfel încât să poată lovi ținte militare "legitime" din Rusia, precum bazele aeriene de unde avioanele ruse bombardează Ucraina.

Săptămâna trecută, surse au declarat pentru Reuters că SUA sunt aproape de un acord pentru livrarea acestor arme Ucrainei, dar Kievul va trebui să aștepte câteva luni pentru rezolvarea unor probleme tehnice.

Președintele Biden a subliniat marți că SUA "lucrează" pentru a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă împotriva Rusiei, potrivit AFP.

"Lucrăm la asta", a spus liderul american, întrebat despre solicitarea repetată a lui Zelenski, care vrea să lovească bazele de unde Rusia lansează atacuri.

Acest comentariu a venit la scurt timp după ce Occidentul a anunțat că Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice pentru a ataca Ucraina, ceea ce a dus la noi sancțiuni împotriva Teheranului.

Kievul insistă ca aliații să-i permită să lovească în adâncime pe teritoriul Rusiei ținte considerate "legitime", precum bazele aeriene de unde pleacă atacurile asupra Ucrainei.

Atacul ucrainean din Kursk. Rușii evaluează pierderile la un miliarde dolari

 

Prejudiciul economic cauzat de atacul Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk, preponderent agricolă, este estimat la aproape 1 miliard de dolari, cu peste 150.000 de persoane evacuate de la declanşarea invaziei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii, informează Reuters.

Ucraina a lansat pe 6 august cel mai mare atac asupra Rusiei de la Al Doilea Război Mondial încoace, cu mii de soldaţi ucraineni trecând prin surprindere frontiera în regiunea Kursk, susţinuţi de drone şi arme grele, inclusiv fabricate în Occident.

Regiunea Kursk este cel mai mare producător de cereale al Rusiei, contribuind anul trecut cu 4% la recolta totală de cereale. Rusia este cel mai mare exportator de cereale din lume.

"Introducerea unui regim federal de urgenţă şi a unui regim de operaţiuni antiteroriste în regiune au avut un impact semnificativ asupra economiei regiunii", a spus guvernatorul Aleksei Smirnov în cadrul unei reuniuni difuzate public cu oficiali de rang înalt la Ministerul Agriculturii rus.

Potrivit cifrelor prezentate de guvernator, mai mult de 300.000 de tone de cereale se află în depozite pe teritoriul ocupat recent de forţele ucrainene. Smironov a mai raportat pierderi semnificative de animale, cu peste 350.000 de porci şi vite moarte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel