Relațiile dintre Rusia și Statele Unite, tensionate de mult timp, s-au înrăutățit și mai mult de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. În februarie, Moscova s-a retras din tratatul de reducere a armelor nucleare New START încheiat cu Washingtonul.
Luând cuvântul la un eveniment intitulat "O lume fără START: Ce urmează", Ryabkov a declarat că "nu se pune problema" ca Rusia să restabilească tratatul pentru moment, criticând ceea ce a numit "cursul ostil" al Washingtonului față de Moscova.
"Nu aș vrea să mă scufund într-o discuție despre dacă probabilitatea unui conflict nuclear este ridicată în prezent, dar este mai ridicată decât orice am avut în ultimele decenii, să spunem așa", a declarat acesta, citat de agenția de presă Interfax.
Ryabkov a declarat că Rusia s-a angajat să mențină lumea "în siguranță și liberă" de amenințarea unui război nuclear, dar a adăugat ulterior că afacerile nu pot continua ca de obicei, având în vedere că Moscova se află acum "într-o stare de facto de conflict deschis cu Statele Unite".
La un an de la invazia Ucrainei, Kremlinul a acuzat în repetate rânduri Washingtonul că a participat direct la conflict prin furnizarea de arme Kievului, prezentând în același timp războiul ca o bătălie pentru supraviețuirea Rusiei.
Atât Statele Unite, cât și Rusia - de departe cele mai mari puteri nucleare din lume - au declarat că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată, însă conflictul din Ucraina a ridicat temerile privind o confruntare directă cu Occidentul, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News