"Este cea mai proastă glumă de 1 aprilie", a susţinut ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care a punctat că Rusia este condusă de un criminal de război, în vreme ce şeful Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev, Andri Iermak, a spus că preluarea preşedinţiei Consiliului de Securitate al ONU de către Rusia nu este doar o ruşine, ci încă o lovitură simbolică dată sistemului de relaţii internaţionale bazat pe reguli.
Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, lună în care deţinea, de asemenea, şefia Consiliului de Securitate. În ciuda demersurilor făcute acum de autorităţile ucrainene, Statele Unite ale Americii au explicat că nu pot bloca Rusia, care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să preia preşedinţia şi şi-au exprimat speranţa că ruşii se vor purta cu profesionalism.
Deşi este confruntată cu critici acerbe din partea Occidentului pentru că a invadat Ucraina, Rusia nu renunţă la preşedinţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi urmează ca însuşi ministrul de externe, Serghei Lavrov, să se deplaseze la New York pentru a prezida cel puţin două dintre reuniunile Consiliului, una axată pe respectarea Cartei Naţiunilor Unite, iar cealaltă pe conflictul israeliano-palestinian, potrivit Rador.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat joi Europa să crească și să accelereze livrările de armament modern și să impună sancțiuni mai dure Rusiei, afirmând că, în caz contrar, războiul s-ar putea prelungi ani de zile.
Într-un discurs video lung și cu cuvinte tăioase adresat liderilor UE, transmis dintr-un tren, Zelenski a declarat că depinde de blocul celor 27 de națiuni să ia măsuri pentru a limita Rusia la mai mult de un an de la invazia sa în Ucraina.
Deși oficialii ucraineni au îndemnat în repetate rânduri partenerii să intensifice furnizarea de arme, comentariile lui Zelenski au reprezentat o manifestare neobișnuit de deschisă a frustrării.
"Dacă Europa așteaptă, răul poate avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război. Stă în puterea dumneavoastră să împiedicați acest lucru", a declarat el într-un discurs adresat liderilor UE, care au purtat discuții cu șeful ONU, Antonio Guterres.
Potrivit acestuia, UE a fost cea care a întârziat deciziile privind furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune și de avioane de luptă moderne, precum și în ceea ce privește avansarea discuțiilor privind acordarea statutului de membru al UE Ucrainei.
"Stimați colegi, nu aveți impresia că am avut mai puține succese decât întârzieri în acțiunile noastre comune? Din păcate, așa este cazul. Și Kremlinul vede acest lucru", a spus el.
"Nu putem continua să amânăm transferul de arme către soldații noștri ... avem nevoie de avioane moderne. Am vorbit despre acest lucru. Există cu adevărat vreo motivație rațională în întârzierile privind avioanele moderne?".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News