Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reporteri fără Frontiere: topul țărilor periculoase pentru jurnaliști
WhatsApp

Mexicul continuă să fie țara unde violența asupra presei este în continuă creștere. Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere, în 2020, opt jurnaliști au fost uciși în Mexic, țară care a devenit cea mai letală din lume pentru exercitarea profesiei.

Organizația care veghează asupra libertății presei observă o scădere a crimelor în zonele de război, parțial pentru că reporterii au încetat să asiste la conflicte de război și parțial pentru că acoperirea știrilor a fost redusă din cauza epidemia covid-19, anunță elpais.com.

Trăsăturile diferențiate ale acestui an sunt violența exercitată asupra informatorilor mass-media locale și tratamentele de o cruzime inimaginabilă ale căror victime au fost jurnaliștii.

Pe lângă Mexic, țările în care au fost înregistrate cele mai multe crime sunt India, Pakistan  cu câte patru cazuri fiecare, Filipine și Honduras cu câte trei în fiecare stat. Dintre toți jurnaliștii uciși în 2020, 84% au fost vizați și eliminați în mod deliberat, în creștere de la 63% în 2019. Proporția scade la 32% în zonele devastate de război Siria și Yemen sau în cele cu conflicte vechi Afganistan și Irak. În India, care pretinde a fi cea mai mare democrație din lume, au fost înregistrate crime atroce asupra jurnaliștilor, iar în Iran, potrivit Reporteri fără Frontiere, călăul este statul.

Organizația are 387 de jurnaliști închiși în lume, dintre care mai mult de jumătate sunt concentrați în cinci țări: China, Egipt, Arabia Saudită, Vietnam și Siria. RSF subliniază creșterea numărului de jurnaliști închiși. La sfârșitul acestui an, 42 de informatori au fost privați de libertate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel