Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românul „Virus“, creatorul lui „Gozi“, care a furat date de milioane de dolari, inclusiv de la NASA, extrădat din Columbia
WhatsApp
Românul Mihai Ionuț Păunescu - creierul unui virus puternic care a furat informații de pe mai mult de un milion de calculatoare din întreaga lume - urmează să fie extrădat în SUA, din Columbia, alături de alți doi răufăcători. Trei dube blindate și 10 gărzi de corp - așa a fost alcătuit dispozitivul de securitate care i-a însoțit pe cei trei la aeroport.

Gozi, teroare pe Internet. Peste un milion de computere din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia ar fi fost compromise de Gozi, un software malițios dezvoltat de Mihai Ionuț Păunescu.

Românul era cunoscut în SUA sub pseudonimul Virus, iar creația sa permitea accesul la date privilegiate, cum ar fi parole bancare, numere și documente de identificare, interceptarea și deturnarea transferurilor de bani.

Românul Păunescu, „creierul“ virusului Gozi

 

Tribunalul Districtului Sudic din New York indică în rechizitoriul "Virusului" că Gozi a fost dezvoltat în jurul anului 2005 și a început să fie distribuit doi ani mai târziu, lăsând, numai în Statele Unite, peste 40.000 de victime, inclusiv sediul unei bănci din Manhattan.

Dar nu numai atât. Tentaculele lui Gozi, spun autoritățile, au pătruns chiar și în agențiile și organismele guvernamentale, cum ar fi Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (Nasa).

Și, deși avea pe numele său o notificare roșie a Interpolului, prin care autoritățile din 192 de țări îl căutau, Păunescu a reușit să călătorească din Olanda în Columbia în iunie 2021.

„Virus“ a furat date de milioane de dolari, inclusiv de la NASA

 

Hackerul a sosit în țară îmbrăcat cu o jachetă cu capotă, pantaloni scurți sport și teniși negri și a fost identificat imediat ce a trecut de controlul de imigrare.

La câteva săptămâni după capturarea sa, apărarea lui Păunescu a depus fără succes un recurs „habeas corpus“ la un tribunal din Bogota, care i-a respins cererea ca inadmisibilă.

În septembrie, dosarul său a fost predat magistratului Gerson Chaverra de la Curtea Supremă, în fața căruia avocatul străinului a cerut deja să se avanseze cu procesul simplificat de extrădare, ceea ce va accelera transferul său în Statele Unite. Ultima mișcare în acest proces a avut loc la 26 ianuarie, când Parchetul General și Interpolul au fost invitați să participe la acest caz.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel