De-a lungul anilor, românii plecați în străinătate s-au plâns de multe ori de modul în care sunt tratați peste hotare. De la an la an, tot mai mulți români au plecat din țară, deși slavă Domnului, nu ne-a lovit nici un război. Statisticile arată că în acest moment sunt 10 milioane de români care trăiesc în afara granițelor țării. 10 milioane de români pentru care casă înseamnă o altă țară. Deși nu ne place când suntem tratați urât peste hotare doar din cauza naționalității, atunci când este rândul nostru să fim gazde, mulți conaționali acționează exact cum nu ne-ar plăcea ca străinii să se comporte cu noi, deși suntem oaspeți la ei în țară: cu ură, cu dispreț, cu mesaje de genul "dacă nu-ți place aici, poți pleca la tine în țară".
Au existat și există numeroase valuri de critici asupra ucrainenilor care au fugit de război și s-au refugiat în România. Un exemplu concret este cel al Irei, o ucraineancă din regiunea Kherson, care s-a stabilit la Brașov. A devenit populară pe platforma Tik-Tok ca urmare a numeroaselor clipuri pe care le face despre România. A prezentat numeroase avantaje ale României de-a lungul timpului față de Ucraina, dar și asemănări lingvistice, ori modul în care a reușit să învețe limba română. A făcut și sute de mii de vizualizări pe celebra platformă cu chestiuni pozitive despre țara noastră. Tot conținutul este în limba română cu subtitrare și în ucraineană.
Cu câteva ore în urmă, a realizat un nou clip în care a prezentat și câteva dezavantaje ale României în comparație cu Ucraina. Desigur, mesajele sunt subiective și cuprind experiențele ei din cartierul brașovean în care locuiește. A vorbit despre câteva chestiuni absolut benigne, fără să verse pic de ură sau negativism. Aceasta s-a referit la programările la doctor care durează ceva mai mult, deserturile care în țara noastră n-ar avea un gust foarte bun, deși arată foarte bine, dar și câteva dezavantaje din zona de înfrumusețare. Puteți citi toată lista aici -> O tânără din Ucraina enumeră dezavantajele vieții în România. ”Nu există bomboane și dulciuri gustoase”
Nici n-ar avea prea mare importanță ce a zis, atât timp cât nu a arătat dispreț față de țara noastră, ci doar a expus niște simple păreri. Ca o situație în oglindă, internetul abundă de români din străinătate, care critică țări occidentale care poate nu i-au primit mereu cu brațele deschise, după cum chiar ei povestesc. Cu toate acestea, nu a existat acolo nici un val de ură, respectivii români nu au fost invitați să părăsească țara pe care o critică, doar pentru că și-au exprimat respectivele opinii. Au avut păreri subiective, sunt deja zeci de români care postează zilnic pe Tik Tok despre dezavantajele din Germania de pildă, acolo unde vremea este mai mereu ploioasă și deprimantă, ori despre Italia, care nu traversează momente financiare foarte bune și salariile au rămas destul de jos.
Ira a făcut greșeala de a prezenta și câteva lucruri care i se par mai puțin frumoase în România, aici unde mulți băștinași nu ratează nici un moment să înjure propria țară, ori să scoată tot ce e mai urât atunci când nu le convine ceva. Așa cum arată lucrurile în acest caz, pare că doar românii au voie să-și critice țara, dar atunci când o face un străin se activează un soi de patriotism care apare doar la ocazii speciale, eventual de 1 decembrie sau când David Popovici ma ia câte o medalie. I-aș compara pe conaționalii noștri cu deja celebrii politicieni care înfierează cu orice ocazie comunismul, dar atunci când se glumește pe seama lor, și-ar dori ca respectiva gluma să fie interzisă, iar autorii pedepsiți. Oare după 34 de ani de democrație încă n-am învățat nimic despre principiul sfânt al libertății cuvântului?
*Am ales să NU publicăm mesajele absolut denaturate ale conaționalilor despre Ira, cu scopul de a nu propaga ura și disprețul arătat de aceștia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News