Începând cu data de 1 martie 2024, românii care traversează Austria cu mașina trebuie să fie extrem de atenți la limitele de viteză. Autoritățile de la Viena au adoptat o prevedere legală potrivit căreia, în cazul în care un șofer circulă cu viteză extrem de mare, autovehiculul acestuia poate fi confiscat și ulterior scos la licitație. Desigur, această sancțiune severă se aplică doar în numite condiții.
Autoritățile austriece declară război total vitezomanilor. Dacă începând cu luna octombrie 2023, șoferilor surprinși conducând cu viteză excesivă li se poate lua permisul de conducere pe loc, de luna viitoare aceștia pot rămâne fără mașină.
Când se aplică confiscarea și scoaterea la licitație a unui autoturism?
1. Depășirea semnificativă a vitezei:
În localitate: Depășirea limitei de viteză cu peste 60 km/h (de exemplu, conducerea cu 100 km/h într-o zonă cu limită de 40 km/h)
În afara localităților: Depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h (de exemplu, conducerea cu 150 km/h pe o autostradă cu limită de 80 km/h)
2. Viteză extrem de mare:
Zonele urbane: Depășirea limitei de viteză cu peste 80 km/h (de exemplu, conducerea cu 120 km/h într-o zonă cu limită de 40 km/h)
În afara zonelor urbane: Depășirea limitei de viteză cu peste 90 km/h (de exemplu, conducerea cu 170 km/h pe o autostradă cu limită de 80 km/h)
Jurnaliștii de la publicația austriacă Auto Revue explică ce se întâmplă cu șoferii aflați la prima abatere, dar și cum se ajunge la confiscarea și ulterior vânzarea autovehiculului.
La prima abatere, poliția va confisca temporar mașina la fața locului. În plus, permisul de conducere al șoferului va fi reținut.
Autoritatea administrativă va decide în termen de două săptămâni dacă mașina va fi confiscată definitiv.
Riscul confiscării definitive:
Prima abatere: Există riscul ca vehiculul să fie confiscat imediat, chiar la prima abatere, dacă viteza depășește valorile menționate la punctul 2.
Recidivă: Confiscarea definitivă este valabilă și pentru recidiviștii care circulă cu viteză excesivă, indiferent de valoarea cu care depășesc limita.
Mașinile confiscate vor fi scoase la licitație. 70% din încasări vor merge către fondul de siguranță a circulației, iar restul de 30% va merge către autoritatea locală respectivă.
Dacă mașina nu aparține șoferului prins cu viteză excesivă, mașina poate fi confiscată temporar, dar nu poate fi confiscată definitiv și scoasă la licitație. În acest caz, o interdicție de conducere pe viață pe numele șoferului amendat va fi înregistrată în documentele vehiculului.
Confiscarea mașinii este o măsură controversată, cu provocări juridice semnificative. A durat mult timp până la implementarea acestei măsuri în Austria din cauza complexității juridice și a necesității de a găsi un echilibru între siguranța rutieră și respectarea drepturilor individuale.
Exemple concrete:
Un șofer care conduce cu 110 km/h într-o zonă cu limită de 50 km/h riscă confiscarea temporară a mașinii și reținerea permisului. Autoritatea administrativă va decide ulterior dacă mașina va fi confiscată definitiv.
Un șofer care conduce cu 130 km/h pe o autostradă cu limită de 80 km/h riscă confiscarea definitivă a mașinii, chiar și la prima abatere.
Dacă o mașină de companie este condusă cu viteză excesivă de către un angajat, mașina poate fi confiscată temporar, dar nu poate fi confiscată definitiv. Angajatul va primi o interdicție de conducere pe viață.
-----------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News