Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din străinătate, obligați să depună la ANAF certificatul de rezidență fiscală. Avertismentul unei juriste românce: "Statul o să înceapă să meargă după ei"
WhatsApp
Românii care lucrează în străinătate sunt obligați să depună la ANAF un certificat de rezidență fiscală, însă nimeni nu face asta, amenda fiind una extrem de mică, de doar 100 de lei, spune o juristă româncă din Germania. Problemele vor apărea dacă statul va decide să impoziteze veniturile nejustificate. 

Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate în Germania, a explicat în emisiunea "Departe de România" că românii din străinătate sunt obligați să depună la ANAF un certificat de rezidență fiscală, însă aproape nimeni nu face asta dintr-un motiv simplu: amenda e mică. În cadrul emisiunii al cărui link îl găsiți mai jos, au fost discutate mai multe subiecte care țin de salarii și fiscalitate. 

"Un subiect care îi interesează pe românii din străinătate în general: sunt obligați sau nu să depună la ANAF un certificat de rezidență fiscală? Sunt obligați să anunțe ANAF-ul că ei practic lucrează și plătesc taxe în Germania?".

"Da, legea fiscală românească spune că sunt obligați, însă amenda este derizorie. Amenda este de 100 lei. Dacă statul român dorește să te impoziteze ulterior, mai ales acum cu legislația care se schimbă cu 70% impozit pe veniturile nejustificate, aceasta este o problemă mare. ANAF-ul o să înceapă să meargă după oamenii care lucrează în Germania sau în alte țări, pentru a putea să mai scoată bani, bineînțeles, că asta vor statele, asta vrea și statul german, care are încasări record în ultimii 2 ani. Ca să ajungă și România la încasări o să se facă, o să se supraimpoziteze din nou aceste venituri", spune jurista româncă.

Vezi și: Statul german plătește un salariu întreg mamelor care stau acasă 

Recomandări pentru românii care lucrează în străinătate

 

Andreea Covaci are și o serie de recomandări pentru românii care lucrează în străinătate.

"Pentru asta, oamenii chiar dacă au uitat, sau nu s-au dus că a fost amenda mică, nu s-au dus la ANAF să declare că lucrează în străinătate, să-și depună declarația fiscală în Germania. Documentul pe care ei îl primesc în urma depunerii declarației să se asigure că ajunge la ei, nu la firma de contabilitate cu care lucrează. Asta este foarte important, ca să poată să aibă acces la el foarte repede, în caz că întreabă ANAF-ul ceva, să poată să depună document prin care să ateste faptul că ei au fost impozitați și că sunt rezidenți fiscal într-o altă țară", mai spune românca în emisiunea moderată de Gabriel Nuță-Stoica. 

Autoritățile din Germania pot verifica conturile românilor

 

Pot verifica autoritățile din România și sau autoritățile din Germania situația respectivului contribuabil în cealaltă țară? Sau mai ales pot avea acces la conturile cuiva?

"Da, Germania are contracte bilaterale prin care are acces la conturi, dar ar fi o muncă de chinez bătrân, să se uite în conturile fiecăruia. Se va uita în momentul în care se întâmplă acțiuni suspecte, de exemplu tranzacții de peste 10.000 euro. De acolo se pornește o alarmă la bănci care sunt obligate să reclame acea tranzacție de peste 10.000 euro către organele fiscale.

Cred că în ambele țări se întâmplă asta, nu știu, nu sunt la curent în România, dar cred că în ambele țări se întâmplă asta și important este să nu faci tranzacții de peste 10.000 euro, și dacă le faci, bineînțeles să ai justificare.

Vezi și: Alocația din Germania pentru copiii din România. Un expert fiscal explică tot ce trebuie să știi

Nu știu România dacă are acces la conturile din Germania. Nu există un sistem centralizat la nivelul Uniunii Europene pentru a verifica direct aspecte fiscale dintr-o altă țară, nu neapărat doar conturile. Se lucrează pe formulare europene. De exemplu, Germania cere formularul european din România, de la ANAF. Acela, deși este în limba germană, circulă în toate limbile Uniunii Europene. Funcționarul public român va știi să îl completeze pentru că este identic cu cel în limba română și îl va da chiar și pe zero contribuabilului din Germania, dacă agenția fiscală din Germania îi va cere acest formular din România", mai spune Andreea, care lucrează ca expert fiscal în Germania.

Urmărește interviul integral și află tot ce te interesează:

Youtube video image
 

----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel