Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din Olanda, furioși după ce prima biserică românească de aici a fost pângărită și furată: "Ne temem că se vor întoarce" / FOTO
WhatsApp
Prima biserică românească de pe pământ olandez, parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam a fost vandalizată. În biserică au fost provocate numeroase pagube. Mai multe obiecte au fost distruse iar alte obiecte au fost furate, potrivit polițiștilor.   

Cum pot face oamenii așa ceva: să violeze un lăcaș de cult!?“, spune supărată și întristată de acest lucru, Elena De Chiara, secretara parohiei ortodoxe românești din partea de jos a Vlaardingerdijk. 

Săptămâna trecută,  biserica „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam a fost vandalizată, atât prin sustragerea de obiecte, cât și prin distrugerea cu rea-intenție  unor lucruri. Acest lucru i-a afectat foarte mult pe membrii comunității ortodoxe românești din cadrul parohiei păstorite de părintele Paroh Dr. Ioan Durӑ, Protopopul Ţărilor de Jos.

2. -imagine fara descriere- (de_viering_op_25_maart_2023.jpg)

Comunitatea românilor, mânioasă după ce prima biserică românească din Olanda a fost pângărită și furată

 

"Ne este teamă că se vor întoarce", a declarat De Chiara, care a fost implicat în parohie încă de când capela și dependințele au fost puse în funcțiune în 2001. Deși poliția a afirmat că funcționează "psihologic" faptul că hoții nu se întorc de obicei la locul faptei, această teamă planează pentru că răufăcătorii plasaseră tot felul de obiecte în mijlocul spațiului bisericii, gata să le ia. Nu au reușit să facă acest lucru în noaptea de marți spre miercuri, însă ar putea reveni.

Românca și poliția cred că hoțul sau hoții au fost deranjați în "munca" lor. Pentru că în spatele bisericii, la poarta din interiorul și în afara gardului complexului, chiar și în vârful scărilor spre Vlaardingerdijk, au fost recuperate obiecte. "Era un covor pe altar și se pare că l-au înfășurat în întregime și l-au luat cu ei", spune preotul. Dar în timpul fugii, au pierdut tot felul de lucruri. Printre altele, șase relicve în cutii mici au fost recuperate pe drum.

3. -imagine fara descriere- (img-20230327-wa0020.jpg)

Biserica românească din Schiedam, vandalizată: "Ne temem că se vor întoarce"

 

Un angajat care a venit să facă lucrări de întreținere a fost cel care a descoperit spargerea. Mai ales că a văzut obiectele zăcând ici și colo pe proprietate. De atunci a fost depusă o plângere. Iar voluntarii parohiei lucrează deja de câteva zile pentru a repara pagubele așa cum pot. "Sâmbăta trecută a fost o sărbătoare importantă pentru noi: Bunavestire", au spus voluntarii. Biserica trebuia, așadar, să arate impecabil, și a reușit.

7. -imagine fara descriere- (img-20230327-wa0033.jpg)

Dar când Elena s-a uitat la biserică miercuri, moralul ei s-a prăbușit. Neîncredere, mai presus de toate, că oamenii puteau face asemenea stricăciuni unei case a lui Dumnezeu. „Cum a putut cineva să facă un asemenea dezastru în această oază de pace și liniște?

Un crucifix al lui Iisus care fusese atârnat pe perete fusese smuls și zăcea în bucăți pe jos. O cruce mare de altar dispăruse. Perdeaua, atât de tipică pentru lăcașurile de cult ortodoxe, între spațiul în care se află credincioșii și altarul din biserică, fusese de asemenea smulsă. Mai multe tăvițe în care vizitatorii puneau bani, de exemplu pentru lumânări, fuseseră smulse și aruncate goale, pe jos.

4. -imagine fara descriere- (img-20230327-wa0008.jpg)

Biserica „Sf. Grigorie Teologul”, înființată în urmă cu 42 de ani

 

Două icoane și Evanghelia, de asemenea de mare valoare pentru cult, fuseseră luate. "Acolo, de multe ori era scris pe spatele lor cine le-a donat, iar acest lucru ar putea să le facă mai greu de vândut", a spus el.

Astfel, în mijlocul bisericii se aflau obiecte care fuseseră adunate de ici, de colo și păreau să fi fost puse gata să fie luate. De aici și neliniștea Elenei și a celorlalți credincioși români. "Proprietarul va securiza ferestrele și cu siguranță vom pune camere de luat vederi. Am instalat deja internet, pentru că aveam, dar care este necesar pentru un sistem de alarmă". Prin urmare, comunitatea bisericii caută publicitate. Să se știe că hoții nu vor trece neobservați data viitoare. "De asemenea, poliția a fost de acord să vină și să verifice aici un pic mai des în timpul patrulărilor lor", a spus ea.

5. -imagine fara descriere- (img-20230323-wa0045.jpg)

Vezi și: Biserica românească din Olanda face presiuni asupra parlamentului olandez pentru primirea României în Schengen

Așadar, probabil că hoțul sau hoții nu au trecut neobservați nici săptămâna trecută. Totul indică faptul că au fost deranjați și și-au luat zborul. Parohia ar dori foarte mult să ia legătura cu oricine ar fi putut trece pe aici sau ar fi văzut sau auzit ceva. Pentru românii din Schiedam/Rotterdam, vinovatul sau vinovații trebuie prinși. 

Spargerea nu i-a împiedicat pe enoriași să sărbătorească "ziua de naștere" a parohiei românești alături de preotul Ioan Dura la sfârșitul săptămânii trecute. Aceasta a fost înființată în urmă cu 42 de ani.

6. -imagine fara descriere- (img-20230327-wa0036.jpg)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel