Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din Germania pot beneficia de concediu pentru mutare: Drepturi și reglementări
WhatsApp
”Concediul special”, zile libere din partea angajatorului în caz că vă mutați. Iată cum puteți beneficia.
Sursa foto: freepik.com

Mutarea într-o nouă locuință poate fi o provocare majoră, în special pentru cei care trebuie să coordoneze acest proces alături de obligațiile profesionale zilnice. O întrebare frecventă în rândul angajaților este dacă au dreptul la concediu special pentru a-și organiza mutarea. Iată ce trebuie să știți despre acest tip de concediu și în ce condiții poate fi solicitat.

Ce este concediul special?

 

Concediul special reprezintă un tip de concediu acordat în situații specifice, când un angajat are nevoie de timp liber pentru motive care nu țin de boală sau recuperare. Printre cele mai comune motive pentru acordarea concediului special se numără:

- Căsătoria

- Nașterea unui copil

- Decesul unei rude apropiate

- Aniversarea companiei

- Boala unei rude

- Vizitele la medic

- Relocarea

Acest tip de concediu nu implică neapărat continuarea plății salariului, așa cum se întâmplă în cazul concediilor obișnuite. Condițiile și durata concediului special variază în funcție de angajator și de prevederile legale sau contractuale aplicabile, scrie presa germană.

Temeiul legal pentru concediul special

Potrivit secțiunii 616 din Codul civil german (BGB), un angajat are dreptul la concediu temporar plătit dacă este împiedicat să-și îndeplinească atribuțiile pentru o perioadă scurtă, din motive independente de voința sa. Pentru a beneficia de concediu special plătit, trebuie îndeplinite trei condiții:

1. Durata absenței să fie nesemnificativă (de obicei, până la cinci zile).

2. Motivul absenței să fie independent de angajat.

3. Absența să nu fie din vina angajatului.

Dreptul la concediu special pentru mutare

În cazul unei mutări, dreptul la concediu special este limitat. Angajații din sectorul public au dreptul la o zi de concediu special dacă mutarea este necesară din motive operaționale. Pentru angajații din sectorul privat, dreptul la concediu special pentru mutare depinde de prevederile contractului de muncă sau ale contractului colectiv de muncă.

Sfaturi pentru obținerea concediului de mutare

Pentru a avea șanse mai mari de a obține concediu special pentru mutare în sectorul privat, urmați aceste sfaturi:

1. Contactați consiliul de întreprindere sau departamentul de resurse umane pentru a clarifica reglementările aplicabile.

2. Argumentați de ce mutarea nu poate avea loc în weekend, de exemplu din cauza costurilor mai mari ale firmei de mutări.

3. Oferiți compensarea concediului special cu ore suplimentare.

4. Informați-vă superiorul despre termenele limită pe care trebuie să le respectați în procesul de mutare.

5. Păstrați confidențialitatea dacă obțineți concediu special.

Dacă planificați o mutare și nu doriți să folosiți zilele obișnuite de vacanță, verificați mai întâi normele de drept al muncii aplicabile. Consultați contractul de muncă, contractul colectiv sau contractul de companie pentru a afla dacă aveți dreptul la o zi de concediu special plătit. Dacă nu există reglementări clare, negociați cu superiorul dumneavoastră pe baza prevederilor din BGB.

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din GERMANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel