Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din Diaspora, acuzați că blochează urgențele spitalelor din România, când vin în concediu. Merg la UPU pentru analize 
WhatsApp
Românii din străinătate, veniți în concediu în țară merg la spitalele județene pentru a-și face analizele. 

Deși adesea criticat, sistemul public de sănătate din România este preferat de unii români care lucrează în străinătate, astfel că aceștia aleg să își facă analizele medicale tot în țară, în spitalele de care au încercat inițial să se îndepărteze.

Unitățile de primiri urgențe (UPU) au fost asaltate de diaspora în această perioadă. În Botoșani, parcarea spitalului județean este plină de mașini cu numere de înmatriculare din străinătate, conform postului TV Antena 1, la "Observator".

Românii profită de vacanță pentru a-și verifica starea de sănătate. Nevrând să aștepte pentru o programare sau să plătească analize la clinicile private, mulți aleg să meargă la UPU, unde știu că vor primi asistență medicală de urgență.

Medicii de la urgențe din Botoșani fac față cu greu acestei situații. Recent, numărul prezentărilor a depășit 200 în 24 de ore, față de o medie zilnică obișnuită de 180-190 de cazuri. Această creștere a dus la o încărcare semnificativă a personalului medical și la o creștere a numărului de pacienți care solicită asistență la UPU.

Majoritatea cazurilor nu sunt urgențe reale

În ultimele trei luni, peste 16.500 de persoane s-au prezentat la UPU din Botoșani, dintre care peste 10.500 au avut afecțiuni catalogate drept cod verde, adică nu reprezentau urgențe majore ce ar fi necesitat tratament în cadrul unității de primiri urgențe. Această creștere poate fi atribuită și românilor veniți în concediu acasă, așa cum o dovedesc numerele de înmatriculare străine ale mașinilor din parcarea spitalului, dar și faptul că o vizită la medicul de familie ar presupune un timp de așteptare mai lung.

Pentru a sprijini medicii de la urgențe și a reduce această presiune, conducerea spitalului a anunțat că va discuta cu Direcția de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor pentru a lansa o campanie de informare. Aceasta va avea scopul de a educa populația să se adreseze medicului de familie, ambulatoriilor sau centrelor de permanență atunci când se simt rău, și să apeleze la UPU doar în caz de urgență majoră.

Mulți români care lucrează în Marea Britanie se declară nemulțumiți de sistemul de sănătate britanic, unde timpii de așteptare pentru analize de rutină sunt foarte lungi. În plus, tratarea de urgență a unor probleme considerate minore este adesea refuzată sau se limitează la administrarea de paracetamol, așa cum mulți români stabiliți acolo au constatat deja.

Sistemul de sănătate din Italia este în continuare considerat unul superior față de cel al României, însă cu precădere în cazul spitalelor din orașele mari. În cazul orașelor mai mici, românii s-au plâns de multe ori de neglijența cadrelor sanitare italiene și de asemenea spun că nu sunt băgați în seamă la unitățile de primiri urgențe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel