UPDATE. De la ora 13.00 (ora 14.00, ora României), oamenii au început să se adune în fața Cancelariei premierului Austriei, Karl Nehammer. Ei au un banner mare pe care scrie „Europa națiunilor, nu a imperiilor“.
Erich Mocanu, fondatorul Asociației AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria, se află în ceste momente la protestul organizat de români.
ȘTREA INIȚIALĂ. Federația Asociațiilor de Români din Europa - FADERE, împreună cu Cercul Cultural Romano Austriac Unirea, anunță organizarea unei manifestații în fața Guvernului Austriei, în semn de protest la votul Cancelarului Karl Nehammer împotriva intrării României în spațiul Schengen.
FADERE, Federația Asociațiilor de Români din Europa, împreună cu Cercul Cultural Romano Austriac Unirea, vor organiza duminică, 18 decembrie 2022, de la ora 13:00 o manifestație în fața Guvernului Austriei, în semn de protest la votul Cancelarului Karl Nehammer împotriva intrării României în spațiul Schengen.
Săptămâna trecută, în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, Austria a votat împotriva intrării României în spațiul Schengen în ciuda faptului că până acum întotdeauna a votat favorabil României.
„Prin votul negativ pentru intrarea României in spațiul Schengen, Austria i-a jignit nu doar pe cei 20 de milioane de români din țară, dar si pe cei peste 150 000 de români care locuiesc legal in Austria, contribuind la prosperitatea țării. S-ar putea ca unele calcule făcute de Cancelarul Karl Nehammer, conform cărora un astfel de vot i-ar aduce o mână de voturi la alegerile din ianuarie, să fie greșite, ținând cont de faptul că i-a supărat profund si pe cei 50 000 de români de origine care au cetățenie austriacă și pe familiile lor care au drept de vot“, a declarat Daniel Tecu președinte FADERE Federația asociațiilor de romani din Europa.
Austria pare că începe să facă ușor un pas înapoi, după decizi de la Consiliul JAI de a nu susține aderarea româniei și Bulgariei în Schengen.
După abordarea problemei aderării României la Schengen în cadrul consiliului Europei, Karl Nehammer susține că este nevoie de un gard în Bulgaria, de exemplu, care va fi susținut cu fonduri de la Uniunea Europeană, pentru a preveni migrația. Datorită creșterii migrației ilegale, Austria a blocat aderarea Bulgariei și României la Schengen și, astfel, a declanșat o serie de nemulțumiri la nivelul UE.
Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că a avut "schimburi strânse" cu șefii de stat din România și Bulgaria. "Însuși președintele bulgar afirmă că este necesar să se întărească gardul împotriva Turciei", a declarat cancelarul, citat de eKrone.at. Potrivit guvernului de la Sofia, pentru aceasta este nevoie de aproximativ două miliarde de euro.
"Gardurile în sine nu sunt nimic nou", a mai explicat Nehammer cu privire la barierele de la granița cu Turcia. "Gardurile în sine nu sunt o noutate. Numai că, în măsura în care statele naționale sunt lăsate în pace, Comisia Europeană nu eliberează fondurile“, a afirmat Nehammer.
În afară de cererile pentru mai multe bariere la frontierele externe ale UE, veto-ul Austriei la Schengen rămâne un subiect foarte dezbătut în cadrul UE. Bulgaria a îndeplinit deja toate criteriile tehnice necesare în 2011, a subliniat președintele bulgar Rumen Radev. Orice obiecție din partea țărilor în cauză ar fi motivată de politica internă.
"Austria crede că trebuie să sprijinim Bulgaria și România. Nu este vorba despre o țară împotriva celeilalte, ci despre o problemă de securitate", a spus joi Nehammer, care a insistat că problema migrației ilegale este una reală.
Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a dat de înțeles într-un interviu pentru agenția de presă APA, că Austria va fi de acord cu aderarea României la spațiul Schengen odată ce numărul solicitanților de azil va scădea.
„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a declarat Alexander Schallenberg pentru sursa citată anterior
Ministrul de externe este convins, pe de altă parte, că discuţiile din cadrul Consiliului European au condus la o „conştientizare mai puternică” a acestor probleme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News