Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii care trăiesc în nordul Italiei respiră cel mai toxic aer din Europa. Medic pneumolog: "Există riscuri pentru sănătate"
WhatsApp
Persoanele care locuiesc în nordul Italiei, zona denumită Valea Padului (zona din jurul fluviului Po/Pad), respiră cel mai toxic aer din Europa, riscurile pentru sănătate fiind imense. Pneumologul italian Francesco Tursi explică de ce poluarea nu este suficientă pentru a explica fenomenul și care ar putea fi efectele negative pentru persoanele care respiră aerul din zona orașelor Torino sau Milano, dar și din celelalte zone afectate.

Valea Padului, regiunea geografică din nordul Italiei, se numără printre zonele din Europa cu cele mai mari niveluri de poluare a aerului. Zilele trecute, imaginile hărților color preluate din aplicația Meteo de la Apple - devenite virale - au confirmat încă o dată calitatea proastă a aerului din întreaga zonă și, în special, din provincia Milano și Cremona.

În septembrie 2023, o anchetă a ziarului britanic The Guardian a arătat cât de alarmante erau datele privind calitatea aerului în această zonă a Italiei. Ziarul britanic sublinia că mai mult de o treime dintre locuitorii din această zonă respiră un aer de patru ori mai contaminat decât limita stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru prezența celor mai periculoase particule.

Câmpia Padului este zona traversată de Fluviul Pad, cunoscut ca fluviul Po. Cele mai importante orașe situate în Câmpia Padului sunt: Torino, Novara, Alessandria (Piemont), Milano, Brescia, Monza, Bergamo, Pavia, Lodi, Cremona, Mantua (Lombardia), Padua, Veneţia, Verona, Vicenza, Treviso (Veneția), Bologna, Parma, Modena, Reggio nell'Emilia, Ravenna, Ferrara, Forlì, Piacenza (Emilia-Romagna).

calitate-aer-italia_68956400

Riscurile pentru sănătate

 

Dar care sunt riscurile pentru sănătate și de ce se află Valea Padului într-o stare atât de critică?

Francesco Tursi, medic pneumolog și director al Unității de Reabilitare Specializată Cardio-respiratorie de la Spitalul Codogno, a explicat acest lucru pentru publicația italiană Fanpage.it. 

Redăm interviul integral.

De ce Milano și, în general, întreaga Vale a Padului, au o calitate a aerului atât de proastă?

Principalul factor care stă la baza acestui fenomen depinde de poziția geografică a Văii Padului și de morfologia terenului în sine: ne aflăm, de fapt, într-o zonă plată, protejată de Alpi, care obstrucționează vânturile. Acești factori geografici, combinați între ei, duc la o stagnare persistentă a aerului.

Cum cresc nivelurile de poluare?

Aceste caracteristici ale zonei împiedică schimbul de aer, favorizând, în schimb, acumularea de poluanți în atmosferă. Aceștia rămân captivi pentru perioade lungi de timp, crescând de la o zi la alta, până când ajung la niveluri alarmante, cum ar fi cele din ultimele zile. Acest lucru explică de ce calitatea aerului din Milano este chiar mai proastă decât în alte mari metropole europene, cum ar fi Londra sau Paris, care au, de asemenea, niveluri ridicate de poluare a aerului.

În cazul în care calitatea slabă a aerului depinde de un factor "geografic", de ce s-a înrăutățit în ultimii ani?

Factorul geografic nu este singurul care provoacă acest fenomen. De fapt, înrăutățirea calității aerului din ultimii ani depinde și de un factor de mediu care este evident pentru toată lumea, și anume reducerea drastică a frecvenței precipitațiilor.

Care este rolul precipitațiilor?

Precipitațiile sunt din ce în ce mai rare, deși mai intense, iar absența evenimentelor atmosferice chiar și pentru perioade foarte prelungite contribuie în mod semnificativ la stagnarea aerului și, prin urmare, la acumularea de poluanți. Conectând punctele, se poate înțelege de ce în Milano, dar și în întreaga Vale a Padului, tabloul este atât de critic. De fapt, nu trebuie să uităm că acestea sunt locuri cu o puternică prezență a surselor poluante: nivelul ridicat de urbanizare a zonei, dar și prezența intensă a activităților industriale și agricole, precum și a numeroaselor ferme de animale.

Care sunt riscurile pentru sănătate?

Există riscuri pentru sănătate și acestea se referă la toate bolile respiratorii. Evident, persoanele cele mai expuse sunt cele care suferă deja de astfel de boli, cum ar fi astmaticii de toate vârstele sau cei care suferă de bronșită cronică. Tocmai pentru aceștia și pentru persoanele fragile se recomandă evitarea activităților fizice prelungite în aer liber atunci când nivelul calității aerului se deteriorează.

nordul-italiei-aer-toxic_49771300

A existat o creștere a bolilor asociate?

În ultimii ani, am observat o creștere neobișnuită a acutizărilor acestor patologii, la fel cum, în cazul episoadelor respiratorii acute, am observat cum simptomele persistă pentru perioade foarte lungi. În mod similar, mai ales în perioadele cu precipitații mai puține, simptomele tipice, cum ar fi rinita, la persoanele alergice, persistă dincolo de ceea ce este perioada clasică de durată, manifestându-se și în perioade anormale.

Așadar, cei care nu au boli respiratorii nu sunt expuși la niciun risc?

Chiar și cei care nu au avut anterior boli respiratorii sunt expuși la riscuri. Fără a fi alarmist, este un fapt că expunerea zilnică la niveluri ridicate de particule în suspensie poate deveni un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor respiratorii. Persoanele care inhalează zilnic poluanți dezvoltă leziuni inflamatorii, la fel ca și fumătorii, care se pot transforma apoi într-o formă de boală respiratorie.

calitate-aer-italia-nord_56549000

 

------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel