Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii care au lucrat în străinătate vor primi decizia de pensionare în maximum 6 luni. Proiect de lege 
WhatsApp
România are aproximativ patru milioane de cetățeni care lucrează în afara țării. Un proiect de lege pentru cei care vor să se pensioneze ar urma să le ușureze problemele birocratice. 

Un proiect de lege depus de USR va obliga autoritățile să soluționeze dosarele de pensie pentru românii care lucrează în străinătate în maximum șase luni. 

"În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internaţional şi european la care România este parte, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii competentă din România, în termen de şase luni de la data înregistrării cererii. Termenul poate fi prelungit cu maximum trei luni în situaţia în care, pentru soluţionarea cererii, sunt necesare documente şi/sau operaţiuni suplimentare", prevede iniţiativa legislativă.

În prezent, legea stipulează un termen de 45 de zile pentru soluţionarea dosarelor de pensii, dar numai pentru românii care au lucrat exclusiv pe teritoriul ţării, fără să existe un termen clar pentru procesarea cererilor de pensii şi în cazul românilor care au lucrat şi în străinătate, precizează USR.

Cât se așteaptă pentru pensia din străinătate



Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail a menţionat că, în acest moment, sunt peste 2.600 de dosare care au întârzieri în soluţionare mai mari de şase luni şi că mulţi români care au lucrat şi în afara ţării aşteaptă şi ani de zile pentru a-şi primi pensia cuvenită.

"Este nedrept faţă de aceşti oameni care, în multe cazuri, au fost nevoiţi să plece la muncă în străinătate, departe de familii, în căutarea unui trai mai bun", a afirmat Radu Mihail, conform sursei citate.

De asemenea, deputata USR Oana Ţoiu a arătat că este nevoie de soluţii şi pentru cei peste 500.000 de români care au lucrat în afară şi se apropie de vârsta pensionării.

"România are cei mai mulţi lucrători mobili din UE, patru milioane, şi transferul drepturilor acestora între ţări este esenţial pentru acei români care au căutat un trai mai bun în străinătate şi acum se întorc în satele lor, la pensie, aproape de nepoţi. Reamintesc că am iniţiat şi legea care dă dreptul familiilor din Diaspora să aibă grupe de acomodare la şcolile din România pentru copiii lor, când se întorc. De asemenea, am reuşit împreună să prelungim termenul până la care se pot cumpăra ani de vechime pentru pensia din Diaspora. Acum, impunem termene scurte, care să ajute romanii cu ani de muncă şi în altă ţară", a menţionat Oana Ţoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel