Administrația orașului austriac Linz vrea să rezolve problemele cu „bandele de cerșetori”, trimițând copiii înapoi acasă, în România. Consilierii au anunțat, în vară, măsuri dure împotriva fenomenului, una dintre cele propuse fiind interzicerea campării de către cetățenii români în toată Austria.
Michael Raml, consilier care e ocupă de securitate, dorește o abordare mai strictă a situației minorilor, astfel încât aceștia să fie luați în evidență de autoritățile austriece și trimiși înapoi în locul de origine, potrivit meinbezirk.at
Adversarii politici ai actualei administrații locale din Linz contestă însă eficacitatea acestor măsuri, apreciind că nu vor duce la nimic benefic în viața copiilor. „În orașul lor natal, Brașov, din România, aparțin unei minorități etnice și trăiesc într-o sărăcie lucie, iar statul nu îi recunoaște ca cetățeni și, astfel, trăiesc ca și când nu au drepturi”, spune Alexandra Schmid, consilier municipal în Linz. Aceste declarații sunt confirmate și de Michaela Haunold de la Caritas Oberösterreich.
Aceasta din urmă conduce un proiect de educație internațională în special pentru romi și cunoaște situația călătorilor săraci care locuiesc în Linz. „Cunoaștem cei 25 de copii care sunt aici în acest moment de câțiva ani și cunoaștem familiile și condițiile lor de viață în România, unde familiile trăiesc în condiții foarte proaste, în mare parte în case de chirpici, fără electricitate și fără instalații sanitare”, spune Haunold.
Potrivit lui Haunold, din cauza lipsei educației, romii nu ar putea găsi locuri de muncă nici în România, nici în Austria. „În ce măsură are sens să trimitem copiii care sunt duși de părinți înapoi în orașul natal, unde îi așteaptă sărăcia, condițiile precare de viață și lipsa de perspective?”, se întreabă aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News