Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România va fi lovită sever de fenomene extreme în această seară. Ministrul Barna: "Va fi vârful episodului de vreme rea" 
WhatsApp
Vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară, avertizează ministrul Mediului, Tanczos Barna. Formaţiile de intervenţie ale Administraţiei Naţionale Apele Române trebuie să fie în alertă şi specialiştii noştri să informeze permanent ISU şi autorităţile locale cu privire la evoluţia fenomenelor, a mai spus acesta. 
Prăpăd în mai multe județe din România. Vijelie puternică a doborât zeci de copaci și a smuls mai mulți acoperișuri

Ministrul Tanczos Barna a convocat duminică o nouă şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP, ca urmare a actualizării avertizărilor hidro-meteo de Cod galben şi Cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, precum şi de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, potrivit unei postări pe site-ul instituţiei.

"Din păcate, pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum şi posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice Cod roşu în anumite zone, în această noapte. Formaţiile de intervenţie ale ANAR trebuie să fie în alertă şi specialiştii noştri să informeze permanent ISU şi autorităţile locale cu privire la evoluţia fenomenelor", a declarat ministrul Barna Tanczos.

Toată țara, sub cod de vreme extremă



Meteorologii au extins zona avertizărilor pe aproape întreg teritoriul ţării, excepţie făcând unele regiuni din vest. Potrivit acestora, episoadele de vreme rea vor fi cele mai frecvente în Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei şi local în Carpaţii Meridionali, acolo unde instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50 - 90 l/mp. Mai ales după-amiaza şi seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei şi în sud-vestul şi centrul Munteniei, vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii puternice (viteze de 75 - 90 km/h), grindină şi frecvente descărcări electrice.

În plus, specialiştii ANM au emis o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti unde, cu precădere în orele serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice (viteze de 65 - 80 km/h), frecvente descărcări electrice, averse torenţiale (cantităţi de apă ce vor depăşi 10 - 20 l/mp şi, izolat, 30 l/mp) şi posibil grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14 - 15 grade.

Ar putea fi instituit și codul roșu



Meteorologii nu exclud probabilitatea emiterii de avertizări nowcasting de Cod roşu local în Oltenia şi Muntenia, ce vizează producerea de vijelii şi cantităţi de apă de peste 50 l/mp, pe secvenţe scurte de timp.

Şi specialiştii INHGA au extins aria avertizării hidrologice. Aceştia prognozează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare. Bazinele hidrografice vizate sunt: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Bistriţa (afluent al Siretului) şi Dunărea.

Potrivit hidrologilor, fenomenele hidro periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 29.05.2022 ora 22:00 - 30.05.2022 ora 10:00 pe unele râuri din judeţele: Vâlcea, Sibiu, Gorj şi Hunedoara.

Totodată, hidrologii avertizează că, în funcţie de evoluţia situaţiei hidrometeorologice, există posibilitatea ca, în intervalul aflat sub incidenţa avertizării hidrologice Cod portocaliu, să se emită şi mesaje de avertizări hidrologice pentru fenomene imediate Cod roşu, cu probabilitate mai mare pentru unii afluenţi ai Oltului din judeţele Vâlcea şi Sibiu, respectiv pentru unii afluenţi ai Jiului din judeţele Gorj şi Hunedoara.

"Începând de ieri dimineaţa, structurile teritoriale ale Administraţiei Naţionale Apele Române monitorizează permanent cursurile de apă, au activat formaţiile de intervenţie, au fost pregătite materialele şi echipamentele din stocurile de apărare şi au fost efectuate manevre de pregolire, în vederea asigurării volumului de atenuare, la mai multe acumulări din zonele afectate. Până în prezent, nu au fost înregistrate depăşiri ale cotelor de apărare pe niciunul dintre cursurile de apă monitorizate", se spune în postarea MMAP, citată de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel