Publicitate
„Am încercat să negociem cu toată lumea, dovadă că ieri am primit susținerea a 26 de state membre, toți ne-au susținut, cu excepția Austriei.
România nu a solicitat decuplarea de Bulgaria în cazul aderării. Nu s-a pus această problemă din două motive: este nevoie de unanimitate si noi am început evaluarile cu Bulgaria, avem o relație foarte bună cu bulgarii. E un moment de cotitură pentru țara noastră și pentru UE. La final, ministrul croat nici nu a mai luat cuvântul”, a spus Lucian Bode.
Vezi și
Votul Austriei va avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale, scrie Kurier. Fostul secretar de stat Hans Winkler se întreabă dacă Austria mai are un ministru de externe în acest moment.
Votul a fost „imoral și fără argumente”, potrivit jurnliștilor de la Kurier. Se pare că din cauza jocurilor politice și a manevrelor de campanie.
Ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a apărat refuzul Austriei la aderarea la Schengen a României și Bulgariei, având în vedere numărul mare de treceri ilegale a frontierei. „Este greșit dacă un sistem care nu funcționează în multe locuri să fie extins”, a spus Karner la întâlnirea miniștrilor de interne din UE de ieri.
Potrivit ministrului de Interne, în acest an au fost peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în Austria, dintre care 75.000 nu au fost înregistrate. Karner s-a exprimat în favoarea amânării votului.
O întrebare vine de la fostul secretar de stat în Ministerul de Externe austriac, Hans Winkler: „Austria mai are un ministru de Externe?”, se întreabă politicianul care continuă „acum relațiile cu România și Bulgaria se duc la gunoi, iar Austria se izolează de restul Uniunii Europene. Ce spune Camera de Comerț a Austriei și băncile? Aceste țări sunt chiar lipsite de importanță?"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News