Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România, implicată într-un fake-news odios rostogolit în Germania: Tancuri la protestele fermierilor / FOTO + VIDEO
WhatsApp
O înregistrare video, în care se văd tancuri în capitala României, cu ocazia sărbătorii naționale de 1 Decembrie, este acum legată în mod eronat pe internet de protestele fermierilor germani.

O înregistrare video ar arăta tancuri care se alătură protestelor fermierilor germani. Cu toate acestea, imaginile nu au fost filmate în Germania și nu au nicio legătură cu protestele.

În timpul protestelor fermierilor au avut loc blocaje masive ale traficului în toată Germania. Erau și echipamente militare pe străzi? Pe rețelele de socializare circulă un fake-news, foarte periculos, sub forma unei înregistrări video în care se presupune că tancurile traversează orașul Adenau din Renania-Palatinat. Înregistrarea arată o coloană lungă de vehicule militare care trece prin traficul staționar. Între timp, o voce spune că scena a fost înregistrată pe 13 ianuarie și că mii de "personal în uniformă" se îndreaptă acum spre Berlin.

Informația este profund falsă și mai multe publicații din Germania au combătut acest deep-fake: Videoclipul a fost filmat la o paradă militară din România și nu are nicio legătură cu protestele din Germania.

România, implicată într-un fake-news odios, rostogolit în Germania

 

Adenau se află în regiunea Eifel, în apropiere de granița germano-belgiană, în Renania-Palatinat. Cu toate acestea, mai multe indicii arată că videoclipul nu a fost realizat în Germania, ci în România. De exemplu, la secunda 5, pot fi recunoscute indicatoare rutiere cu cuvinte în limba română precum "Parcare Rapidă" și "Intrare".

O căutare inversată a imaginii arată că numeroși utilizatori distribuie imaginea convoiului pe rețelele de socializare. Printre aceștia se numără și conturi românești de TikTok. Pentru că utilizatorii au afirmat că imaginile arată echipamente militare care se deplasează la granița cu Republica Moldova, autoritățile române au comentat clipul.

3. foto: info... (20240116190155_1_photo_2_22041700.jpg)

În realitate, imaginile prezentate sunt filmate pe data de 1 decembrie 2023, cu prilejul Zilei Naţionale a României, când a avut loc, la Bucureşti, Parada Naţională. Elementele de tehnică se deplasau spre unităţile militare de care aparţineau, după încheierea activităţii care a avut loc în Piaţa Arcul de Triumf.

Ministerul român al Apărării a negat zvonurile și a explicat că filmarea a fost făcută în capitala României. Într-un comunicat, ministerul a precizat că filmarea a fost înregistrată la 1 decembrie 2023. Potrivit declarației, vehiculele participau la o paradă militară pentru a marca Ziua Națională a României.

Locația exactă poate fi urmărită inclusiv pe imaginile Google Street View. În videoclipul difuzat, în colțul din dreapta jos poate fi văzut un semn cu cuvântul "Intrare", care indică intrarea într-un spital. Videoclipul a fost aparent filmat de la unul dintre blocurile turn din jur. Prin urmare, nu arată un oraș din Germania sau echipamente militare în drum spre Berlin.

2. foto: info... (20240116190155_1_photo_1_07764500.jpg)

În mod similar, o deplasare de rutină către poligonul de instrucţie a unui detaşament de militari din Baia Mare, filmată de un cetăţean pe TikTok şi preluată ulterior pe Facebook şi de o televiziune online, este scoasă din context şi interpretată în mod eronat ca o posibilă acţiune de ordine publică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel