Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România ar putea ajunge în 2030 cel mai mare producător de gaze naturale din Europa
WhatsApp
România ar putea deveni cel mai important producător de gaze naturale din Europa, în urma discuțiilor din cea de-a doua zi a Transylvania Green Energy Forum, cel mai mare eveniment dedicat energiei verzi, desfăşurat la Cluj-Napoca.
România ar putea ajunge în 2030 cel mai mare producător de gaze naturale din Europa

În cadrul conferinţei, organizate în parteneriat cu Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, specialişti din domeniu, secretari de stat şi europarlamentari au discutat despre ţintele Europei privind neutralitatea energetică, dar şi despre capacităţile României de a se alătura acestui demers.

Tranziţia la energia verde şi sustenabilă a devenit, de ceva timp, principala temă de discuţii în rândul specialiştilor. Până în anul 2050, Europa își propune să ajungă cât mai aproape de neutralitatea energetică, iar România are un rol crucial în acest proces datorită rezervelor sale semnificative de gaze naturale.

Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a subliniat importanţa unei abordări durabile în această tranziţie: "Energia nu poate să nu intre într-o astfel de etapă de schimbare. Este foarte important ca ceea ce facem să facem pe baze foarte bune, să construim durabil, durabil în adevăratul sens al cuvântului", conform Antena 3 CNN.

De asemenea, Florin Spătaru, consilier de stat, a evidenţiat potenţialul României de a susţine ambiţiile europene de neutralitate energetică şi de industrializare: "Cu rezervele de gaz pe care le are, cu potențialele rezerve de gaze alternative, România poate să susțină aceste ambiții europene de reactualizare, dar să susțină și industrializarea", conform aceleiași surse.

 

România are ambiţia de a produce 10 milioane de tone de gaze naturale până în 2030

 

Un alt aspect discutat la forum a fost importanța hidrogenului ca sursă de energie viitoare. Deși solicitarea inițială de energie electrică pentru producția de hidrogen va fi neglijabilă, aceasta va crește semnificativ pe măsură ce ne apropiem de anul 2030, odată cu introducerea pe scară largă a electrolizoarelor de capacitate mare. Acest lucru va avea un impact major asupra consumului de energie electrică și asupra infrastructurii necesare pentru producția și distribuția hidrogenului.

România are ambiţia de a produce 10 milioane de tone de gaze naturale până în 2030. Dacă va atinge acest obiectiv, ţara noastră va acoperi 14% din consumul total de energie electrică al Uniunii Europene, consolidându-și astfel rolul de lider în sectorul energetic european. Aceste dezvoltări nu numai că vor întări poziția României pe piața europeană de energie, dar vor contribui și la securitatea energetică a Europei, reducând dependența de importurile de gaze din afara continentului.

România se află într-o poziţie strategică pentru a deveni un jucător major în industria energetică europeană, datorită resurselor sale naturale și a angajamentului față de tranziția către o energie verde și sustenabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel