Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Români, proprietari de restaurant la Haga: "Olandezii programează o ieșire cu două săptămâni înainte" 
WhatsApp
O familie de români care a deschis un restaurant de succes la Haga, în Olanda spune că există o cultură atipică în zonă: olandezii ies rar în oraș și atunci când o fac, își programează respectiva întâlnire cu mult timp înainte. 

Familia Gavriluță deține un restaurant în Olanda. Prin prisma acestuia, au reușit să cunoască mai multe tipologii de oameni. Aceștia spun că în Olanda nu este o comunitate de români prea activă și asta pentru că oamenii par să se fi adaptat culturii olandeze. 

"Sunt mai multe tipuri de oameni aici: unii care lucrează foarte mult și nu au timp poate să iasă și să se întâlnească cu ceilalți și alții care și-ar dori să iasă, dar nu au unde. Suntem o comunitate destul de mare. Oficial, suntem în jur de 40 000 de români, dar eu cred că suntem mult mai mulți. Noi nu avem ca în Italia sau Spania o comunitate așa activă," a spus Florentina Gavriluță în emisiunea "Departe de România," moderată de jurnalistul Gabriel Nuță-Stoica. 

"Cultura din Olanda s-ar putea să aibă un rol. Dacă ne uităm la o țară ca Spania, e absolut normal ca după muncă să ieși afară cu prietenii sau cu cunoștințele, să te duci să mănânci ceva, sau să bei ceva. Asta lipsește un pic în Olanda. Aici trebuie să vorbești dinainte că luni, peste două săptămâni, la ora aceea trebuie să ne întâlnim și o să mergem undeva. Poate că și din această cauză oamenii se întâlnesc mai puțini, s-au obișnuit cu această cultură a olandezilor," a spus și fiul Florentinei, Antonio Gavriluță.

Unde se mai întâlnesc românii în Olanda

 

Românii obișnuiesc să se mai întâlnească și în jurul bisericilor, dar și acolo unde sunt organizate evenimente care aduc aminte de țara natală.

"Ne întâlnim și la biserici acum, da. Avem mai multe biserici, înainte aveam doar una. În jurul bisericilor pot să confirm că sunt comunități închegate. Și ambasada mai face uneori activități unde se întâlnesc românii. Făceam și înainte de pandemie, dar după pandemie mai puțin, anumite evenimente organizate la instituții internaționale, evenimente unde eram chemați să ducem mâncare românească. Românii de acolo sărbătoreau ziua națională. Mai eram chemați de Crăciun," a mai spus Florentina.

Vezi video complet:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel