O anchetă realizată de o companie media din Elveția relevă că tot mai multe anunțuri „promițătoare” apar pe piață, încercând să atragă fetele din Europa de Est, aflate în dificultate financiară.
Conform informațiilor adunate de Tamedia, Elveția a ocupat o poziție de lider în Europa când vine vorba de recrutarea femeilor din Europa de Est pentru bordelurile locale. Din cele 40.000 anunțuri de „angajare” de pe platformele est-europene, 2.163 de oferte au venit din Elveția.
Practica este de fapt interzisă în Elveția. Curtea Federală declarase deja în 2002 că este considerat trafic de ființe umane atunci când tinerele dezavantajate din punct de vedere economic sunt recrutate în străinătate și duse să lucreze în bordeluri din Elveția.
O reclamă de la un salon din Lucerna, publicat recent, promitea 7.000 de franci (36.472 de lei) pe săptămână pentru „fete drăguțe și bine îngrijite”, cu vârsta de 18 ani și peste.
„CV-uri pot fi trimise în limba română, maghiară, poloneză și cehă, alături de un „portofoliu erotic de înaltă calitate”. În cazul în care veți fi acceptate, o echipă profesionistă se ocupă apoi de tot, de la publicitate până la permisele de muncă”, se arată în anunț.
În urma investigației, au fost identificate peste 60 de instituții elvețiene și câteva zeci de agenții care folosesc această practică pentru a recruta femei din Europa de Est. Acestea includ, printre altele, România, Bulgaria, Ungaria și Polonia. Bordelurile Bordelurile profită de circumstanțele nefavorabile ale tinerelor și le oferă o viață presupus mai bună în Elveția.
„Suntem o țară cu salarii mari, decalajul financiar față de țările din Europa de Est, este enorm. Acest lucru face ca Elveția să fie o destinație deosebit de atractivă, în special pentru activități de exploatare”, a declarat Annatina Schultz, expert în cazurile de trafic de persoane.
„Prostituția nu este interzisă în Elveția, deci, prin urmare, nu există anunțuri de angajare în sine. Aici această muncă se desfășoară în mod autonom și autodeterminat.”, subliniază Annatina.
Promisiunile goale pentru femeile din țările mai sărace, pe de altă parte, sunt problematice din punct de vedere juridic: „Dacă femeile nu au nicio alternativă acasă, niciun loc de muncă sigur din care să trăiască, astfel de activități pot deveni exploatatoare întrucât „angajatorii” ar profita de asta.”, conchide experta.
Cel mai mare număr de astfel de reclame provin din Germania (3.507), înaintea Marii Britanii și Estoniei. Elveția urmează pe locul patru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News