"Sunt foarte fericită, aștept cu nerăbdare acest lucru de mult timp." Asta spune Oana Bocanet, o româncă de 41 de ani care locuiește în Merchtem de aproape 14 ani. Ea urmează sp primească un transplant de celule stem la UZ din Jette pe 22 martie. Oana suferă de scleroză multiplă și este pentru prima dată când spitalul efectuează un transplant de celule stem pentru cineva diagnosticat cu Scleroză Multiplă.
Oana Bocanet locuiește cu familia ei în Merchtem din 2007. Are diplome în psihopedagogie, management internațional și analize freudiene și a avut o slujbă frumoasă la Comisia Europeană până când a primit un diagnostic după o serie de analize din 2014: pete pe creier care indicau scleroza multiplă (SM). Boala trebuie să fi fost latentă din 2013, relatează nieuwsblad.be
SM este o boală cronică incurabilă a sistemului nervos central în care inflamația duce la deteriorarea căilor nervoase. Boala duce la diferite simptome (in) vizibile, iar evoluția bolii este imprevizibilă și foarte diversă. Oana trebuie astfel să facă față amețelilor, vederii reduse și oboselii, printre altele.
„Boala a apărut după nașterea fiului meu Patrick (8 ani)”, spune Bocanet. „A fost începutul unei bătălii împotriva acestei boli devastatoare. Merg la trei fizioterapeuți din Peizegem, Merchtem și Bruxelles. De asemenea, petrec o lună pe an în centrul MS din Melsbroek. Acolo am ajuns cu profesorul Miguel D'haeseleer, care este șeful departamentului medical de acolo”, aexplicat ea.
Profesorul D'haeseleer conduce, de asemenea, echipa MS de la UZ Bruxelles și oferă acum Oanei posibilitatea de a opri deteriorarea corpului ei din cauza bolii printr-un transplant de celule stem.
„Nu pot fi vindecată complet, dar există o șansă de 90% ca evoluția bolii să se oprească”, explică ea. „Este pentru prima dată când această procedură, care a fost tratamentul standard pentru leucemie timp de mai mulți ani, va fi efectuată la UZ la un pacient cu SM. Pe scurt, se rezumă la acest lucru: se iau celulele stem ale pacientului, apoi propriile celule sunt distruse cu chimioterapie, după care celulele stem sănătoase sunt reintroduse”, explică românca.
Între timp, părul Oanei a început să cadă din cauza tratamentului chimio intens. „I-am lăsat pe copiii mei Elly (10) și Patrick (8) să-mi tundă frumosul păr lung. Uneori port o perucă, alteori nu. Videoclipul de pe Tiktok pe care l-au postat copiii mei când mi-au ras părul a fost vizionat deja de 20.000 de ori. Acum mă voi pregăti pentru tratamentul crucial. Nu mă tem de transplant, ci de chimio-ul radical. Din fericire, am sprijinul soțului meu George, al copiilor mei Elly și Patrick și al multor prieteni pe care i-am făcut aici”, mai spune românca.
Pe 16 martie, va efectua ultimul tratament intensiv de chimioterapie, iar pe 22 martie va primi în cele din urmă celulele stem la UZ Bruxelles. „Aștept cu nerăbdare”, continuă Oana. „Încă vreau să fac atât de multe. De exemplu, sunt pe deplin dedicat altor pacienți cu SM. Încerc să-i încurajez prin intermediul canalului meu YouTube „MS Love”. În plus, visez să creez un centru MS în România natală, urmând exemplul lui Melsbroek”, a declarat românca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News